FIDESZ.HU > Hírek > EU elnökség Nyomtatás
Ablak bezárása
Megkezdődhet a Duna Stratégia megvalósításának előkészítése
A Duna-régió Stratégiájának elfogadásával lezárult egy szakasz, a megvalósítás előkészítése következik - hangsúlyozta Barsiné Pataky Etelka kormánybiztos csütörtökön, háttérbeszélgetésen Budapesten.
Létrehozva: 2011. április 14., 14:29 | Utoljára frissítve: 2011. április 14., 16:24

A kormánybiztos emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió Duna Stratégiáját a tagországok külügyminiszterei szerdán Luxembourgban fogadták el a magyar elnökség irányításával, az általános ügyek tanácsának döntését június 24-én az Európai Tanács megerősíti, és ezzel a dokumentum magas rangra emelkedik.

Magyarország az előkészítéssel segíti elő azt, hogy a lengyel elnökség alatt már a projektek megvalósításán lehessen dolgozni - jelentette ki a kormánybiztos. A megvalósítás előkészítésével kapcsolatban Barsiné Pataky Etelka elmondta, hogy még a magyar elnökség alatt a koordinátorok által létrehozott munkacsoportok összegyűjtik a területükön futó projekteket, illetve megkezdődik a 2013-ig elindítható zászlóshajó projektek kijelölése.

Május 8-9-10-én Gödöllőn koordinátori találkozót szerveznek a Duna Stratégia konferencia keretében, amelyre a nemzeti kapcsolattartók és a prioritási területek felelősein kívül meghívást kapnak a Balti-tengeri Stratégiában érintettek, az Európai Beruházási Bank képviselői is, június közepén pedig a finanszírozást tekintik át - közölte a Barsiné Pataky Etelka.

A kormánybiztos rámutatott arra, hogy a térségben 2013-ig rendelkezésre álló és 2015-ig felhasználható uniós fejlesztési forrásokat és egyéb közösségi kereteket erre a célra is fel lehet használni, a stratégia mentén együttműködve jobb koordinálás valósítható meg. Magyarország arra törekszik, hogy a Duna makrorégiós együttműködésbe harmadik országok is bekapcsolódhassanak - hangsúlyozta a kormánybiztos. Kitért arra, hogy Magyarország a Duna Stratégiában Csehországgal az energia, Szlovákiával a vízminőség, Romániával az árvíz témakörében lát el koordinátori szerepet.

Kérdésre válaszolva Barsiné Pataky Etelka elmondta, hogy a magyar zászlóshajó projekteket most készítik elő, ezek között lehet a típustervekre épülő panel-felújítási program, a geotermikus energia elterjesztése, a Duna hordalékszállítása problémájának kutatása, a Duna-menti turizmus kiépítése, valamint a Duna menti városok kamarái által szorgalmazott témák: a duális szakképzés, és a kis- és középvállalatok összekapcsolása. Barsiné Pataky Etelka kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy a Duna Stratégiában nem készítenek elő vízlépcső-, vízi erőmű- építést.