Hidra
2011. április 27., 09:42

Bogár László: (...)Így aztán adott bőven elgondolkodni valót Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, amikor váratlanul a hidrához hasonlította az állam egész igazgatási-irányítási rendszerét.

(...)

A miniszter egyik fontos állítása az volt, hogy ma Magyarországon az államigazgatás-hidra évente háromezermilliárd forintot emészt fel. Ezzel szemben viszont a legfejlettebb nyugati országok esetében ez kb. egyharmada ennek, így a végső cél, hogy néhány éven belül összesen évi kétezermilliárdot megtakarítva erre a szintre jussunk. Figyelemre méltó, hogy ez a kiindulási pont az állam egészét legfeljebb szükséges rosszként fogja fel, és a "minél kisebb, annál jobb" elvéből kiindulva radikálisan visszametszeni igyekszik. Ez azért elgondolkodtató, mert a kormány egész nemzetstratégiája a nagy és erős nemzetállam ideájára épül, egyébként helyesen. Helyesen, mert az elmúlt három évtized neoliberális pusztítása, a liberalizálj, deregulálj, privatizálj jelszavával éppen a radikális államtalanítást tűzte zászlajára, és... az eredményt... azt ismerjük.

(Magyar Hírlap, 2011. április 27.)