V4: közösen kell fellépni bizonyos ügyekben
2011. április 27., 12:40
A visegrádi csoport a közép-európai térség országai közötti együttműködés egyetlen látványos szervezeti kerete jelenleg, ezért kifelé is demonstrálni kell az életképességét - mondta Prőhle Gergely helyettes államtitkár szerdán Budapesten.

A Nemzetközi Visegrádi Alap pályázati lehetőségeiről tartott tájékoztatón a helyettes államtitkár kiemelte: a V4 országai viszonylag kis államok, amelyeknek ezért össze kell hangolniuk az érdekeiket, és közösen kell fellépniük bizonyos ügyekben. A visegrádi országok kooperációja húszéves múltra tekint vissza, és elég ritka a nemzetközi világban, hogy egy együttműködés ennyire jó állapotban legyen egy ilyen fordulatos időszak után - vélekedett.

Prőhle Gergely szerint a V4 sikerét, eredményességét bizonyítja, hogy több más ország igyekszik csatlakozni hozzá vagy együttműködni vele egyes kérdésekben. A Visegrád+ kezdeményezés más országok előtt is nyitva áll, mivel a közép-európai identitás túlmutat a V4-en - tette hozzá. Úgy vélte, az együttműködés kezdetekor "mindannyian kicsit jobbra számítottunk" az egyes országok állapotát és - egyebek mellett - a civil szféra finanszírozottságát illetően. A pályázati lehetőségek azonban "fontos biztatást" jelentenek, egyúttal mutatják az állam elkötelezettségét, hogy segíteni akar - mondta. A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a visegrádi országok együttműködésének alapja a közös projektek megvalósulása, hiszen ezáltal a V4 is ismertebbé válik.

Petr Vágner, a Nemzetközi Visegrádi Alap igazgatója az eseményen kifejtette: a több mint tíz éve fennálló intézmény eddigi működése alatt megközelítőleg háromezer projektet finanszírozott, és több mint ezer ösztöndíjast támogatott. A projektek fele a kulturális együttműködés erősítésére irányul, emellett lényeges cél még a kooperáció a tudományos kutatások (18 százalék) és az oktatás (13 százalék) területén, továbbá a fiatalok csereprogramjai (11 százalék) és a határokon átnyúló együttműködés (6 százalék) - ismertette. Fontos, hogy a projektekben a partnerek legalább három visegrádi országból kerüljenek ki - mondta. A pályázatokra elsősorban civil szervezetek, önkormányzatok, iskolák, vállalatok és magánszemélyek jelentkezhetnek - fűzte hozzá.

Jiri Sykora, a V4 PR-koordinátora elmondta: az egyik leggyakoribb hiba, hogy nincs tényleges együttműködés a különböző országokból származó partnerek között, és valójában szinte sosem találkoznak.

A Nemzetközi Visegrádi Alapot 2000 júniusában hozták létre a V4 országai, ez az együttműködés egyetlen intézménye, székhelye Pozsonyban van. A támogatásokhoz rendelkezésre álló keret jelenleg hatmillió euró, ez a négy ország külügyminisztériumainak egyenlő arányú hozzájárulásából áll össze. Az alap elnökségét ebben az évben Magyarország látja el, a feladatot Csehországtól vette át. Az idei évtől jelentősen egyszerűsödtek a pályázati feltételek, ezeket a budapesti tájékoztatón túl szerda délután Miskolcon, csütörtök délelőtt Szegeden, csütörtök délután pedig Pécsett ismertetik.

(MTI-fidesz.hu)