"Rendet teszünk!"
2011. május 2., 13:27
Mi rendet kívánunk tenni - jelentette ki Lázár János a Btk. szigorításáról szólva a Fidesz és a KDNP közös frakcióülése után hétfőn, a parlamentben tartott sajtótájékoztatóján. A frakcióvezető emellett beszélt arról is, hogy július közepéig körülbelül harminc törvény megalkotása az Országgyűlés kötelezettsége.

A kormány már a múlt héten javaslatot tett a Btk. szigorítására és a közrenddel kapcsolatos jogszabályok módosítása, a Fidesz-frakció pedig egyértelmű támogatásáról biztosította a kormányzatot - jelentette ki Lázár János. A frakcióvezető emlékeztetett, hogy egy új bűnözési forma, az "egyenruhás" bűnözés" alakult ki az országban. Mint folytatta, az elmúlt időszak eseményei után egyértelműen pontot kell tenni erre a kérdésre, és bár vannak olyan politikai erők, amelyek a káoszban érdekeltek, mi azonban rendet kívánunk tenni - szögezte le.

Július közepéig nagyságrendileg harminc törvény megalkotása a Parlament kötelezettsége - hívta fel a figyelmet Lázár János, aki a részletekről szólva elmondta azt is, hogy ezeknek egy részét idén nyáron, egy részét pedig ősszel fogják megvitatni. Júliusig az Állami Számvevőszék jogállásának, a nemzeti kisebbségek helyzetének rendezésére, az egyházi törvény meghozására, a család védelméről és a közpénzek felhasználásáról szóló törvények megalkotására kerülhet pont, míg az Országgyűlés és a választójogi törvény az ősz folyamán készülhet el, az igazságszolgáltatási reformmal együtt - jegyezte meg Lázár János. Hozzátette azt is, hogy a Fidesz kezdeményezni fogja a szerencsejátékról szóló teljes szabályozási rendszer felülvizsgálatát, és az egész piac újraszabályozását maximálisan támogatják.

A szociális kérdőívekkel kapcsolatosan Lázár János úgy fogalmazott, a miniszterelnök még pénteken tájékoztatta a frakciót, hogy szociális konzultációt kezdeményez tíz kiemelt kérdésben. A kérdőívvel a miniszterelnökség és a kormányzat keresi majd meg az embereket - figyelmeztetett a frakcióvezető.

Újságírói kérdésre reagálva, Gyurcsány Ferenc mentelmi jogával kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a feljelentést korábban az LMP tette. Mint folytatta, a mentelmi bizottság fideszes tagjait arra kérte, a legnagyobb körültekintéssel járjanak el, és az összes körülményt mérlegeljék. Kitért arra is, hogy milliárdos bűncselekményről van szó. Lázár János példátlannak nevezte, hogy volt miniszterelnök keveredett ilyen ügybe, ugyanakkor leszögezte azt is, hogy Gyurcsány Ferencet megilleti az ártatlanság vélelme.

(fidesz.hu)