Prőhle: A korábbi kedvező példához kellene visszatérni!
2011. május 3., 19:10
Egyszerű megoldás lenne visszatérni ahhoz a korábbi gyakorlathoz, amikor Orbán Viktor első miniszterelnöksége és az akkori szlovák kormányfő, Mikulás Dzurinda idejében nem alkalmaztak szankciókat a kisebbségi nyelvhasználat miatt - mondta Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára kedden az MTI-nek.

Az európai uniós kétoldalú kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár azt követően nyilatkozott telefonon az MTI-nek, hogy Pozsonyban tárgyalt szlovák partnerével, Frantisek Ruzickával, a megbeszélésen előkészítették a május 12-i magyar-szlovák külügyminiszteri találkozót.

Hangsúlyozta, a nyelvhasználat gyakorlatában a korábbi kedvező példához kellene visszatérni. Magyarország az államnyelvtörvény ügyében továbbra is a Velencei Bizottság (az Európa Tanács alkotmányozási kérdésekben tevékenykedő tanácsadó szervezete) és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet főbiztosának ajánlásait tekinti mérvadónak - tette hozzá.

Prőhle Gergely rámutatott: a találkozón kollégájával a két ország viszonyának "közismerten problematikus" területeit is érintették, és egyetértettek abban, hogy "tiszta helyzetek teremtése" a cél, ezért az Orbán Viktor és Iveta Radicová kormányfők által tavaly nyáron javasolt korai jelzőrendszert kell alkalmazni. Vagyis ha valamelyik fél "nem ért valamit a másik belpolitikájában", a nemzetközi szervezetek és a sajtó bevonása nélkül közvetlenül juthatnak információhoz a kormányok - magyarázta.

Mint a helyettes államtitkár elmondta, egyeztették a két ország álláspontját világpolitikai és európai ügyekben, így a magyar soros EU-elnökség utolsó két hónapjának feladatai is szóba kerültek, különösen a horvát csatlakozási tárgyalások mielőbbi lezárására és az uniós roma keretstratégia elfogadására helyeztek nagy hangsúlyt.

A találkozó célja emellett Martonyi János és Mikulás Dzurinda külügyminiszterek jövő heti tanácskozásának előkészítése volt. Ez az esemény része a múlt nyári kormányváltások után kezdődött "örvendetesen rendszeres" találkozók sorának - mondta Prőhle Gergely.

Tájékoztatása szerint a külügyminiszterek május 12-i tanácskozásukon fontos infrastrukturális közös beruházásokról is tárgyalnak, amelyek "a két ország polgárainak közeledését teszik lehetővé". A miniszteri találkozónak ez lehet a legfontosabb üzenete - mondta.

Emlékeztetett: hamarosan az esztergomi Mária Valéria híd tízéves évfordulóját ünnepelik, a híd ugyancsak jól jelzi Magyarország és Szlovákia "diplomáciai-politikai közeledésének polgár közeliségét".

(MTI-fidesz.hu)