Angela Merkellel találkozik Berlinben Orbán Viktor
2011. május 4., 12:00
Az Angela Merkel kancellárral való találkozó áll a magyar miniszterelnök csütörtökön kezdődő, kétnapos németországi látogatásának középpontjában. Orbán Viktor - akinek kíséretében lesz a többi között Matolcsy György nemzetgazdasági és Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, továbbá Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár - már szerda este megérkezik Berlinbe.

A protokoll szerint a vizit hivatalos munkalátogatás. Az MTI értesülése szerint Orbán Viktor kormányfő és a Angela Merkel kancellár mindenekelőtt a magyar uniós elnökségről, a hátralévő időszak feladatairól, valamint az Európai Unió előtt álló legsürgősebb teendőkről tárgyal majd, de napirenden szerepelnek a kétoldalú kapcsolatok kérdései is. Számítani lehet arra, hogy a miniszterelnök ismerteti egy éve hivatalban lévő kormánya fő politikai és gazdasági reformcélkitűzéseit. Az ezzel kapcsolatos magyar törekvés az, hogy a Magyarország számára mind politikai, mind gazdasági téren kulcsfontosságú partner Németország jobban megismerje a magyar reformszándékokat, amelyekkel kapcsolatban - különös tekintettel a médiatörvényre, illetve az új alaptörvény kidolgozásának folyamatára, valamint a válságadóra - a német sajtóban és egyes német vállalatok részéről a közelmúltban bírálatok és kételyek is megfogalmazódtak. Ebből kiindulva a magyar kormányzati és jogalkotási szándékok megismerése német igény, azok hiteles megismertetése ugyanakkor alapvető magyar érdek.

A politikai kapcsolatok mellett a kétnapos látogatás középpontjában a gazdasági együttműködéssel, a magyarországi német befektetések további ösztönzésével kapcsolatos kérdések - illetve találkozók - szerepelnek. Ez utóbbiak fő szervezője a legnagyobb német magánbank, a Deutsche Bank, amely Magyarország miniszterelnöke számára két rendkívül fontos fórumot is szervez. Az elsőt - a berlini magyar nagykövetséggel együttműködve - Josef Ackermann bankelnök jelenlétében a Deutsche Bank képviseletén csütörtök este Berlinben, ahol Orbán Viktor mintegy 300 meghívott vendég - köztük gazdasági és a politikai élet vezető képviselői - előtt ismerteti a magyar uniós elnökség eddigi munkáját és célkitűzéseit, valamint a magyar gazdaság reformját célzó törekvéseket, illetve a német beruházók számára kulcsfontosságú magyarországi befektetési környezetet, lehetőségeket. A meghívott vendégek között ott vannak a Magyarország iránt hagyományosan elkötelezett német vállalatok, köztük az Audi, a Bosch és a Knorr Bremse vezetői. A program szerint a miniszterelnök előadását pódiumvita követi.

A következő hasonló fórumra szintén a Deutsche Bank szervezésében már a vizit másnapján az európai pénzügyi világ központjának számító Frankfurtban kerül sor, ahol Orbán Viktor kormányfő - és a hírek szerint Matolcsy György miniszter is - egyfajta befektetői prezentációt tart. Az MTI információi szerint a frankfurti befektetői találkozó - amelyre több mint 50 vendéget, kifejezetten "szakmai közönséget" várnak - összefüggésbe hozható Magyarország tervezett eurókötvény-kibocsátásával is. Az Államadósság-kezelő Központ ugyanis április közepén a többi között a Deutsche Bankot kérte fel a tervezett eurókötvény kibocsátásával kapcsolatos találkozók megszervezésére. Előzetes értesülés szerint Orbán Viktor a magyar gazdaság- és pénzügypolitika fő irányairól tart előadást, amit Matolcsy György miniszter is saját prezentációval egészít ki a többi között az államadósság kezelését célzó törekvésekről.

(MTI-fidesz.hu)