Mráz: Még nincs vége az alkotmányozásnak
2011. május 6., 07:03
Az új alaptörvény nem változtat drasztikusan a parlamenti pártok viszonyán - mondta a Nézőpont Intézet vezető elemzője az InfoRádió Aréna című műsorában. Mráz Ágoston Sámuel szerint az alkotmányozási folyamat akkor zárul majd le, ha ősszel az Országgyűlés elfogadja a sarkalatos törvényeket, köztük a választásról szóló jogszabályt.

Nem lát nagyobb változást április 25-e óta a magyar belpolitikai környezetben, illetve a pártok viszonyában Mráz Ágoston Sámuel. A Nézőpont Intézet vezető elemzője azt mondta: jóllehet, azt alkotmányt elfogadta az országgyűlés, és a köztársasági elnök alá is írta, de azt is hozzátette, hogy az alkotmányozás még nem zárult le. Közjogi értelemben ugyan nem, de politikai szempontból ősszel, a kétharmados, sarkalatos törvényekkel folytatódik a folyamat. így az legkorábban 2012 január elsején fejeződik be - indokolta az elemző. Előfordulhat, jegyezte meg, hogy a ciklusban komolyabb cezúra lesz, amikor a politikai rendszernek az alkotmányos alapjai, keretei már meg vannak húzva.

Az új alkotmányban amúgy nincsen olyan változtatás - folytatta Mráz Ágoston Sámuel -, amely hatna a magyar pártrendszer szerkezetére, politikájára. Azt természetesen fontos, tette hozzá, hogy ki milyen stratégiát választott, és ebből milyen további lépések következnek. Értve ez alatt az LMP és az MSZP kivonulását, illetve az alkotmány alapjainak kritikáját, és legitimitásának megkérdőjelezését. Ezzel szemben a Jobbik részt vett ugyan a folyamatban, de az alaptörvényt elutasította az ellenzéki párt - emlékeztetett az elemző, aki úgy vélekedett, hogy nagy átalakulás még nem zajlott le.

Majd, ha a sarkalatos törvények közül a többi között a választási törvényt is elfogadják, akkor komolyabb folyamtok indulnak el. Hiszen ez a jogszabály rajzolja meg, hogy milyen hosszútávú stratégiát kell választaniuk a pártoknak. Például az MSZP egysége és szétesése szempontjából meghatározó lesz a választási törvényben a többségi modell aránya - vélekedett Mráz Ágoston Sámuel.

(InfoRádó-fidesz.hu)