FIDESZ.HU > Hírek > EU elnökség Nyomtatás
Ablak bezárása
Be kell vonni a közös munkába a civil társadalmat és az önkormányzatokat!
Közösen kell reagálniuk a fejlett és a fejlődő országoknak a világ nagy kihívásaira, mert csak így lehet sikereket elérni; a civil társadalmat és az önkormányzatokat ebbe mindenképpen be kell vonni - mondta Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Budapesten.
Létrehozva: 2011. május 17., 16:19 | Utoljára frissítve: 2011. május 17., 16:58

Az Európai Bizottság és a magyar soros EU-elnökség az úgynevezett strukturált párbeszédről szervezett háromnapos záró konferenciát, a folyamat a civil társadalom és az önkormányzatok bevonását jelenti a fejlődő világ támogatását célzó nemzetközi fejlesztési együttműködésbe.

Az esemény megnyitóján az államtitkár hangsúlyozta: a fejlesztés célja a változás lehetőségének megadása a lehető legtöbb embernek. A magyar kormány régóta együttműködik a civil társadalommal, ezt nagyon fontosnak tartja - jelentette ki. Hozzátette: a magyar EU-elnökség alatt szervezett informális miniszteri találkozók előtt is rendszeresen konzultálnak a civilekkel.

Németh Zsolt szerint a strukturált párbeszéd fontos kerete a nemzetközi kérdések megvitatásának, a bizottság, az Európai Parlament (EP), a tagállamok, az önkormányzatok és a civilek együttműködésének. A nagy globális kihívások között említette a demográfiai növekedést, az élelmiszerárak emelkedését és a globális felmelegedést.

Az államtitkár rámutatott, hogy az együttműködésnek az EU szomszédságában tapasztalható történelmi változások külön hangsúlyt adnak.

A párbeszéd eredményeit fel lehet használni a segélyelosztás átalakításához - mondta, hangoztatva, a záró konferencia nem a folyamat végét jelenti, hanem a folytatás kezdetét.

Andris Piebalgs fejlesztésért felelős uniós biztos kiemelte: a hatékony fejlesztés a legjobb befektetés a jövőbe. Ezért Brüsszelben intézményesítik a konzultációt a civilekkel és az önkormányzatokkal - mondta, kifejtve: ebben mások mellett a gazdasági és szociális bizottság, a régiók bizottsága és az európai külügyi szolgálat is részt vesz.

Németh Zsolt üdvözölte a biztos bejelentését, úgy vélte, az együttműködés hatékonyabb intézményesített háttérrel.

A biztos szerint a több mint egy éve elindított párbeszéd megváltoztatta a résztvevők együttműködését, mérföldkövet jelent az EU és partnereinek kapcsolataiban. Véleménye szerint a folyamat fontos a jövő alakítása szempontjából, mert segít a civileknek és az önkormányzatoknak megvitatni közös ügyeiket és hatékonyabb fejlesztési módok megtalálását mozdítja elő. Sok jó gyakorlatot találtak az együttműködés kereteiben - tette hozzá.

Andris Piebalgs szerint le kell egyszerűsíteni a segélyelosztást, hogy minél többen részesüljenek belőle.

A több mint egy éve tartó konferenciasorozat célja a nem állami szektor fokozottabb bevonása a fejlődő világ támogatását célzó nemzetközi fejlesztési együttműködésbe a bizottság, az EP, a tagállamok, a civil társadalom és az önkormányzatok közötti párbeszéd segítésével. A budapesti eseményen a Brüsszelben, Afrikában, Ázsiában, Latin-Amerikában és az Európával szomszédos régiókban folytatott széleskörű párbeszédet követően összegzik a konferenciasorozat eredményeit és kijelölik az együttműködés folytatásának lehetséges útját.

A rendezvényen ismertetett záródokumentum szerint a párbeszédben részt vevő felek fontos feladatként határozzák meg egyebek mellett partneri kapcsolataik mélyítését, a civil társadalom és a helyi hatóságok minél nagyobb mértékű bevonását, új módszerek és támogatási mechanizmusok alkalmazását a hatékonyság növeléséért, továbbá felkérik a bizottságot, hogy készítsen jelentést a folyamat eredményeiről.