Emelkedett a versenyszférában alkalmazottak száma
2011. május 18., 12:48
Márciusban 18 ezerrel többen álltak alkalmazásban mint egy évvel korábban elsősorban a feldolgozóiparban foglalkoztatottak számának bővülése miatt - idézi a Nemzetgazdasági Minisztérium a Központi Statisztikai Hivatal szerdán közzétett gyorsjelentését.

A minisztérium közleménye, amit szerdán juttatott el ez MTI-hez, hozzáteszi: "a szolgáltatói szektor létszáma is bővülést mutat, amelyben szerepet játszik az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetésének fehérítő hatása". A közlemény kiemeli: "a feldolgozóipar dinamikus létszámbővülése jelzi, hogy a gyorsuló - egyelőre elsősorban az exportra termelő ágazatok által vezérelt - gazdasági növekedésnek érdemi munkahelyteremtő hatása van".

A közszférában kismértékű, 0,7 százalékos csökkenés mutatkozott, nem számítva a korábbi közcélú foglalkoztatási programok és az új közmunkaprogram hatását.

A versenyszférában nem csak az alkalmazottak száma, hanem a bruttó keresetek is növekedtek 4,6 százalékkal, ami - a közlemény megfogalmazása szerint - "a kedvező szja-változásokat figyelembe véve átlagosan 8,5 százalékos nettó keresetemelkedést jelent". A közszféra átlagos keresetei ugyan csökkentek, de ez a tavaly januárban és márciusban történt egyszeri kifizetések elmaradásával magyarázható - jegyzi meg a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye - hozzátéve: e nélkül a rendszeres bruttó keresetek növekedést mutatnak.

(MTI-fidesz.hu)