FIDESZ.HU > Hírek Nyomtatás
Ablak bezárása
Orbán: A vitamentes elnökség kudarc lett volna
Orbán Viktor a nyitóbeszédet követően reagált a tagállamok képviselői által feltett kérdésekre. A miniszterelnök válaszában kifejtette, hogy nem tartja üdvösnek, hogy az Európai Parlamentben a nemzetállami pártpolitikai dimenzió képződik le, és hogy időnként a párthovatartozás fontosabb, mint maga az argumentum.
Létrehozva: 2011. május 30., 12:12 | Utoljára frissítve: 2011. május 30., 12:18

Az, hogy a magyar elnökséget végigkísérik a viták, mi nem tartjuk természetellenesnek, azonban ha elveszítjük a vitákat, az nem helyes dolog. Ezeket a vitákat meg kell vívni, és mikor vívnánk meg ezeket, ha nem akkor, amikor a magyar kormány mögött kétharmados többség van - fogalmazott Orbán Viktor válaszában.

Hozzátette: "az már nem tölt el örömmel bennünket, amikor racionális viták helyett a nemzetállami pártpolitikai dimenzió képeződik le az Európai Parlamentben is". Egyik oldalon fölállnak a kommunisták, liberálisok és zöldek, velük szemben pedig a kereszténydemokraták, és sajnos a párthovatartozás időnként fontosabb, mint maga az argumentum - tette hozzá. Orbán Viktor ezzel összefüggésben kiemelte: a vitamentes elnökség kudarc lett volna. Ezért a miniszterelnök erős vitára készül júliusban is, amikor az EP-ben ismét meg fogják hallgatni.

A hatos jogszabálycsomagról szólva a kormányfő úgy reagált: az EP több mint kétezer módosító indítványt nyújtott be a gazdasági kormányzást megalapozó jogszabályokhoz, ehhez meg kell hosszabbítani a magyar kormányfő tárgyalási mandátumát, ami várhatóan a miniszterelnökök informális ülésén meg is fog történni. A vita lezárásához a miniszterelnök szerint kemény tárgyalásokat kell még lefolytatni, azonban július elejére ez megoldható.

A portugál képviselő szavaira válaszolva Orbán kiemelte: elismerjük az ország erőfeszítéseit, melyet gazdasága stabilitása érdekében tesz. Hozzátette: nincsenek könnyű helyzetben, hiszen egy kampány közepén kell megtenniük a szükséges lépéseket. A miniszterelnök bizakodásának adott hangot, és sok sikert kívánt a portugál kormányzatnak a válság kezelésében.

Hazánk támogatja Romána és Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez

Az IMF-hitelről szólva kijelentette: az IMF-segítség, ha ez ember bajba kerül, nem spórolható meg, azonban egyetlen országnak sem érdeke, hogy sokáig ezen a lábon álljon. Nagyon komoly küzdelem egyszerre együttműködni a pénzügyi piacokkal, és nem engedni, hogy fölénk kerekedjenek, hanem megmaradjon a partnerség - jelentette ki. Mint mondta, a piacon üzletemberek vannak, akik abban érdekeltek, hogy a lehető legnagyobb kamattal helyezzék ki a pénzüket, és nincsenek tekintettel a nemzetgazdasági érdekekre.

A schengeni kérdésről szólva leszögezte: Magyarország a kezdettektől fogva támogatta Romána és Bulgária csatlakozását az övezethez. Mi ebben a kérdésben elégedetlenek vagyunk az EU eddigi teljesítményével, előrébb is lehetnénk - fűzte hozzá a miniszterelnök. Hangsúlyozta, hogy nem fogadja el azokat a vélekedéseket, amelyek a schengeni rendszer végét jósolják, és idő előttinek látja a schengeni övezetről szóló szabályok módosítását is. Ha a schengeni megállapodásban biztosított intézményeket használnánk, akkor eredményesebben, hatékonyabban léphetnénk fel a bevándorlás visszaszorítása érdekében - szögezte le.

A kormányfő kiemelte, véleménye szerint Románai és Bulgária ma eleget tesz azoknak ez előírásoknak, amelyeket feléjük támasztanak. Ha a döntésekkel azért várunk egy-egy ország esetében, mert ott választások vannak, sose fogunk döntésre jutni - tette hozzá.

A Duna stratégia ügyéről szólva kijelentette: intellektuális és szakmai sikernek tartja. Ahhoz, hogy tényleges politikává váljon az EU-n belül, az azon múlik, hogy lesz-e hozzá pénz - emelte ki Orbán Viktor.

Azok a tagállamok, akik Macedónia ellen vannak a névvitában, fontolják meg, hogy a kezükben lévő politikai vétó lehetőségét mikor kívánják használni a tárgyalások során - jelentette ki a további bővítésekkel kapcsolatban.