Az erős Magyarországhoz erős emberek közössége kell
2011. június 1., 10:38
Schmitt Pál szerdán Szekszárdon úgy fogalmazott: a demokráciának és az önkormányzatiságnak sem lehet alternatívája, a felelős döntéseket ugyanis kizárólag az emberekhez legközelebbi szinteken lehet meghozni.

Az államfő szerdán, év elején kezdett országjárása ötödik, Tolna megyei állomásán, a szekszárdi közgyűlés ülésén felszólalva úgy fogalmazott, a nagy tervek születhetnek bár Budapesten, azokat végül a legtöbb esetben vidéken kell megvalósítani. Mint mondta, erős Magyarország sem létezhet erős kormány, erős önkormányzatok, valamint erős családok, illetve hitében és önbizalmában is erős emberek tízmilliós közössége nélkül.

Schmitt Pál szerint Szekszárdnak, az ország többi településéhez hasonlóan nehéz feladatot jelent a munkanélküliségi helyzet kezelése, de a helyi önkormányzat vezetőitől azt a tájékoztatást kapta, hogy a város és a megye adósságállománya is kezelhető mértékű. Az államfő követendő példának nevezte a "Szekszárd visszavár" nevű kezdeményezést, amellyel a város arra törekszik, hogy az ideiglenesen máshol tanulni, vagy dolgozni vágyok mihamarabb visszatérjenek, és szülőhelyükön kamatoztassák tudásukat.

A köztársasági elnök a nap folyamán Szekszárdon részt vesz egy rendhagyó osztályfőnöki órán, majd felkeresi a térség egyik legnagyobb munkáltatójának számító Tolnatej Zrt. üzemét, illetve a Takler Pince tulajdonosával is megbeszélést folytat, ezt követően pedig tovább utazik Bátaszékre. Schmitt Pált útjára ezúttal is elkísérte felesége, Schmittné Makray Katalin, aki külön programja során egyebek mellett ellátogat a Babits Mihály Emlékházba, valamint a Német Színházba és a Petrits Mézeskalács Múzeumba.

Képességeik folyamatos fejlesztésére szólította fel a diákokat az államfő

Schmitt Pál köztársasági elnök szerdán Tolna megyei országjárása során arra szólította fel a szekszárdi Garay János Gimnázium tanulóit, folyamatosan fejlesszék képességeiket és ne elégedjenek meg eddig elért eredményeikkel.

Az államfő a tanintézmény színháztermében tartott rendhagyó osztályfőnöki órát, amelyen elmondása alapján tükröt kívánt tartani a diákok számára, hogy tanulmányaik során valóban mindent elkövetnek-e a lehetőségeikhez képest.

Schmitt Pál szerint a "Gyorsabban, magasabbra, erősebben!" olimpiai jelmondat nemcsak a sportpályára érvényes, hanem az élet más területein is jelzi a tudás és a képességek folyamatos fejlesztésének szükségességét. A diákoknak azt üzente, jövőjük tervezésénél először mindig arra kell gondolniuk, mit tesznek meg boldogulásukért, vagyis szerinte soha sem szabad azt hinniük, hogy a "jó Isten örökké a tenyerükön hordozza" majd őket. Az államfő arra kérte a tanulókat, hogy "a magunknál többre törekvés" irányítsa életüket, hiszen szavai szerint mindent lehet jobban csinálni. Még a jeles osztályzatnál is van feljebb - fűzte hozzá.

Az államfő a természet és a környezet védelmének fontosságát is hangsúlyozta, valamint a hazaszeretetre is emlékeztette a diákokat, arra kérve őket, legyenek büszkék arra, hogy magyarok, és tartsák tiszteletben a tőlük különböző értékeket vallókat.

A köztársasági elnök beszédében ugyanakkor az oktatási rendszer hibájának nevezte, hogy az szinte csak a "tudás fejekbe öntésével" van elfoglalva, így kevés idő jut a diákok lelkével történő törődésre, vagy például a fegyelem, az önbizalom és a fizikai állóképesség fejlesztésére.

Schmitt Pál rendhagyó osztályfőnöki órája végén zongorához ült, és Bródy János Ha én rózsa volnék című dalát adta elő a diákoknak.

Az államfő Bátaszéken felkereste a város idősek otthonát és tanuszodáját, majd megtekintette a ciszterci romkertet. Schmitt Pál utazása utolsó programján betért az apátságba, ahol az orgonához ülve és a Boldogasszony anyánk katolikus néphimnuszt játszotta.

(MTI-fidesz.hu)