Orbán: Nem csökken az éves szabadság
2011. június 2., 20:36
Csak azokat hívják vissza a munka világába, akiknek munkát tudnak adni - közölte Orbán Viktor a Blikk olvasói által feltett kérdésekre válaszolva csütörtökön a napilap honlapján. A miniszterelnök szólt arról is, hogy a kormány nem akarja csökkenteni az éves szabadságot. Egy kérdésre úgy válaszolt: "egy roncs autóba kellett beülnöm a választások után".

Arra, hogy miért nem látni még a dübörgő gazdaság első jeleit, Orbán Viktor úgy reagált: "azért, mert nem dübörög. Éppen föltápászkodó félben van".

Annak a gyermekét egyedül nevelő ápolónőnek, akinek - mint azt írta - 12 óra munka után még másodállást kell vállalnia a megélhetéshez, a kormányfő azt válaszolta: kell még jó egy év, hogy a magyar gazdaság teljesítményét arra a szintre tudják emelni, hogy ő is érezhesse annak hasznát. "Utálok mentegetőzni, de higgye el, egy roncs autóba kellett beülnöm a választások után. Kell egy kis idő, hogy eredményt érjünk el a Forma-1-ben" - fogalmazott.

Megítélése szerint új, alacsony adórendszerrel, rugalmas munkaügyi szabályokkal és sok munkalehetőséggel senki nem fog feketén dolgozni.

Kitért arra is, hogy csak azokat hívják vissza a munka világába, akiknek munkát tudnak adni. "És hamarosan mindenkinek tudunk majd adni" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az első kísérleti közmunkaprogramok a nyáron indulnak, januártól pedig tömegessé válnak, és akkortól lépnek hatályba a visszatérésre ösztönző szabályok is.

A nyugdíj előtt állók számára a miniszterelnök szeretné bevezetni a - szociális konzultáció kérdőívén is szereplő - védett kor intézményét, mert - mint írta - nem emberséges, hogy nyugdíj előtt álló embereket utcára tegyenek, nem törődve azzal, mi lesz velük.

Kijelentette azt is, hogy a kormány nem akarja csökkenteni az éves szabadságot.

Arra a kérdésre, hogy mennyit kell még aludni a plusz egymillió munkahelyhez, Orbán Viktor azt válaszolta: annyi estét, amennyi 2020-ig hátravan.

Trianon újratárgyalásának lehetőségére úgy reagált, nem lát ilyen fejleményeket az európai politikában.

(MTI-fidesz.hu)