Németh: "Új szél fúj a Kárpát-medencében"
2011. június 4., 12:52
Mára több ezer határon túli magyar kapta meg, kapta vissza a magyar állampolgárságot, és kilencvenezren nyilvánították ki szándékukat erre - mondta Németh Zsolt külügyminisztériumi államtitkár szombaton a főváros XXII. kerületében tartott nemzeti összetartozás napi ünnepségen.

Az ünnepségen, amelyet a nagytétényi országzászlónál tartottak, Németh Zsolt elmondta: az elmúlt egy év nagy teljesítménye volt a magyar állampolgárság magyarországi letelepedés nélküli lehetőségének a biztosítása. Egy éve még sokan nem is hitték, hogy ez sikerülhet, de ezen a napon már több ezren vannak, akik sikerrel végigjárták az állampolgárság megszerzésének vagy visszaszerzésének új törvényi útját, és már több mint kilencvenezren nyilvánították ki szándékukat a magyar állampolgárság megszerzésére szerte a Kárpát-medencében. "Új szél fúj a Kárpát-medencében, az összetartozás és a közös felemelkedés szellemének szele" - fogalmazott az államtitkár.

Németh Zsolt szerint ez az egyszerű tény olyan teljesítmény, amelyre büszkék lehetünk, egy új alap, amire építeni lehet. A legtöbb szomszédos országban szabadon lehet élni ezzel a lehetőséggel, de vannak olyan törekvések, amelyek korlátozni, megfélemlíteni és büntetni igyekeznek a magyar állampolgárságét folyamodókat. A helyzet mégis más, mint ezelőtt, hiszen "2010-ig a magyar állam volt, amely akadályt gördített az összetartozás útjába" - tette hozzá. Mint mondta: lényegi probléma csak egy országban van - mint később utalt rá, Szlovákiában -, de még ott is elindult a megoldást kereső párbeszéd, aminek a jelentőségét nem szabad lebecsülni. Az államtitkár szerint "91 éve változatlanul együtt", ez az összetartozás napjának üzenete, hiszen a "papírforma szerint" már rég asszimilálódnia kellett volna a határon túl élő magyarságnak, "eközben mi szemérmetlenül megvagyunk, még mindig létezünk, összetartozunk" - fogalmazott.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerint azt ünnepeljük ma, hogy egy olyan nemzet részei vagyunk, amelynek tagjai, a mi eleink, az elmúlt kilencven évben napról napra, erőt merítve megtartottak minket. "Fejet kell, hogy hajtsunk dédapáink, apáink, anyáink, papjaink, tanítóink, munkásaink és parasztjaink előtt, mert ők tartottak meg minket. Ők teremtették meg a reális esélyét annak, hogy az egy évvel ezelőtt hozott, a nemzeti összetartozásról szóló törvénynek megalapozottsága és elvárása legyen" - hangsúlyozta. Szólt arról is, hogy a vajdasági magyar ember mindig az egységes nemzet részének tekintette magát, a "mi számunkra az elmúlt egy évnek a törvényhozási eredményei hihetetlen visszaigazolást, megerősítést jelentenek".

Szabolcs Attila, a XXII. kerület polgármestere ünnepi beszédében emlékeztetett: kilencvenegy éve, hogy az első világháborúban győztes hatalmak olyan békediktátumot erőltettek rá Magyarországra, amelynek következtében a területek és a lakosság nagy része idegen fennhatóság alá került. "Saját mindennapi életünkből tudjuk, hogy vannak olyan sebek, amelyek nagyon nehezen gyógyulnak be, ilyen volt a békeszerződés hatályba lépése is" - fűzte hozzá.

Az ünnepség végén a megjelentek koszorúkat, virágokat helyeztek el az országzászlónál.

(MTI-fidesz.hu)