Jobb közoktatás és a pedagógusok megbecsülése a cél
2011. június 5., 15:35
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkársága a készülő közoktatási törvény koncepciójáról a törvényben előírt kötelezettségén felül jóval több egyeztető és informális megbeszélést folytatott a pedagógusok szakmai és érdekvédelmi szervezeteivel - tájékoztat közleményében a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkársága.

Május 30-án a Pedagógusok Szakszervezetének elnökével, 31-én a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnökével, június 2-án pedig a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének főtitkárával, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnökével, valamint a Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnökével tárgyalt a szaktárca.

A megbeszéléseken az államtitkárság képviselői hangsúlyozták: a szakszervezetek által megjelölt kérdésekről mindaddig nem lehet érdemben egyeztetni, ameddig a törvény koncepciójáról nem dönt a kormány.

Hoffmann Rózsa a találkozókon a tüntetés elhalasztására tett javaslatot. Az államtitkár sajnálattal vette tudomásul, hogy az érdekvédők nem álltak el szándékuktól és az idei Pedagógusnap az oktatásban dolgozók munkájának elismerése helyett a szakszervezetek demonstrációjáról szól.

Az oktatásért felelős államtitkár pedagógusnapi köszöntőjében úgy fogalmazott: "Karnyújtásnyira vagyunk attól, hogy szándékainkat törvény rögzítse, s a pedagógusokat méltó anyagi és erkölcsi megbecsülés övezze.
Nagy változások előtt állunk, s csak rajtunk múlik, hogy kihasználjuk-e a rendelkezésre álló lehetőségeket, lesz-e erőnk ahhoz, hogy széthúzás helyett összefogjunk, és közösen küzdjünk egy jobb világért, amelyben nagyobb tisztessége lesz a munkának, a tanulásnak, az iskolának, a tanításnak, a nevelésnek. Olyan jövőben hiszünk, amelyben a pedagógusok tudják, hogy minden egyes nap csodát művelnek, s a világ valami olyat kap tőlük, amit csak ők adhatnak.

Ha széthúzunk, ha megosztjuk erőinket, akkor csak lassabban, nagyobb erőfeszítések árán - vagy sehogyan sem érjük el céljainkat. Ha nem perc-megoldások takarják el a szemünk elől az igazi nagy célokat, akkor nemcsak remény, hanem bizonyosság, hogy ezek megvalósulnak".

(Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Oktatásért Felelős Államtitkárság)