Gruber: Hatékonyabbá válhat a fémhulladékok ellenőrzése
2011. június 10., 11:00
Kikerülhet az egyes fémek begyűjtésével és értékesítésével összefüggő visszaélések visszaszorításáról szóló törvény hatálya alól az autóbontók ellenőrzése, amennyiben az Országgyűlés jóváhagyja a törvénymódosítást - jelentette be Gruber Attila fideszes országgyűlési képviselő pénteki sajtótájékoztatóján. Beszámolt arról is, hogy meg kell vizsgálni, hogyan ellenőrizhetnék hatékonyabban a fémhulladékok beszállítását, illetve a beszállítók személyét.

Gruber Attila elmondta, a témát érintő, másfél éve hatályban lévő törvény módosítására elsősorban azért lenne szükség, mert az elmúlt években nem csökkent a fémtolvajlások száma, viszont az ellenőrző hatóságok számos alkalommal végeztek vizsgálatot feleslegesen.

Példaként említette, a törvény rendelkezik az autóbontókról is, ahol a számítógépes adminisztrációnak köszönhetően elegendő információ áll rendelkezésre a beszállított alkatrészekről.

A fideszes képviselő kifejtette: több szakmai szervezet, egyesület és magánvállalkozás jelezte, hogy a törvény annak idején főleg a színesfémtolvajlás megakadályozását szolgálta, de egyéb problémákkal is szembe kell nézni, hiszen az elmúlt években bebizonyosodott, az eltulajdonított színesfémek, vasúti sínek, rézkábelek, ellopott bronzszobrok nem az autóbontó telephelyeken "landolnak", hanem más, fémbegyűjtéssel foglalkozó cégeknél, öntödéknél. Ugyanitt történik megsemmisítésük vagy újrafeldolgozásuk. Hozzátette: éppen ezért vélte úgy, a szabályozás e tekintetben gátja a vállalkozásoknak, az autóbontó telepeken ugyanis alapvetően nem fémhulladékok, hanem újrahasznosítható autóalkatrészek gyűjtése, tárolása és értékesítése folyik.

Gruber arról is beszélt, konzultációt folytatott az egykori Vám- és Pénzügyőrség és a jelenlegi ellenőrző szervezet, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal illetékes vezetőivel, akik az eddigi tapasztalatok alapján azt mondták, véleményük szerint értelmetlen az autóbontókat e törvény hatálya alatt tartani.

A honatya úgy folytatta, az autóbontók kivonása még csak az első lépés lenne, más módosító javaslatok is felmerültek. Ezek azonban sok jogi és gazdasági aspektust vetnek fel, amelyek kezelése rövid távon nem lehetséges. Ezért - mint mondta - folytatni fogják a törvény áttekintését, és meg fogják keresni azokat a megoldásokat, amelyek az eddigieknél is jobban megnehezíthetik, vagy lehetőség szerint megszüntetik a színesfémtolvajlást, a közterületi szobrok eltulajdonítását és a közlekedési eszközök rongálásával járó károkozást. A törvényjavaslat tárgyalása szerencsés esetben már jövő hét kedden megindulhat - tájékoztatott Gruber Attila.

A szabályozás autóbontókra vonatkozó szakaszával kapcsolatban elmondta, a telepeken precíz adminisztráció zajlik, a beérkező autóknál az alvázszámot rögzítik, lefényképezik, minden tétellel kapcsolatos adatot számítógépen tárolnak, ezek bármikor könnyen ellenőrizhetők. Ezért a jövőben a fémhulladék-gyűjtőkre és a lomtalanítókra koncentrálnának, akik az elképzelések szerint arcképes igazolványt kapnának. A dokumentum segítségével azt lehetne rögzíteni, ki milyen mennyiségű fémhulladékot szállított be, ám ehhez még egyeztetni kell az ombudsmannal és jogi szakértőkkel, hiszen személyiségi jogokat érinthet a kérdés.

Gruber Attila arról is beszélt, több ellenzéki képviselő biztosította együttműködéséről. Szándékaik szerint közösen fogják megvizsgálni, milyen módon lehetne ellenőrizni a fémhulladék-telepekre beszállított fémek eredetét. Továbbá azon lesznek, hogy megtalálják, hogyan lehet költséghatékonyabbá tenni az ellenőrzés folyamatát.

(fidesz.hu)