Visegrádi miniszterelnöki csúcstalálkozó Pozsonyban
2011. június 16., 14:32
Visegrádi miniszterelnöki csúcstalálkozó kezdődött csütörtökön délután Pozsonyban. A fórumon Iveta Radicová szlovák miniszterelnök meghívására részt vesz Orbán Viktor magyar és Donald Tusk lengyel miniszterelnök. A kormányfők megvitatják a négy ország nemzeti emlékezet intézeteinek lehetséges együttműködését is.

Petr Necas cseh kormányfő az egész napos országos közlekedési sztrájk miatt kimentette magát. Csehországot a találkozón Karel Schwarzenberg külügyminiszter képviseli. Pozsonyi kormányforrások szerint a megbeszélésen értékelik a szlovák elnökség programjának teljesítését, és megvitatják a visegrádi együttműködés időszerű kérdéseit.

Külön napirendi pont lesz a visegrádi országok együttműködése az Európai Unióban. Ezzel összefüggésben szóba kerül a most záruló magyar EU-elnökség, illetve az azt követő lengyel elnökség, valamint az EU keleti partnerségi programja és a szervezet bővítése is. A kormányfők megvitatják a négy ország nemzeti emlékezet intézeteinek lehetséges együttműködését is. Szlovákia tavaly nyáron Magyarországtól vette át a V4-ek elnöki tisztségét. Pozsonytól Prága veszi át a stafétát, július elsejétől a soros elnök a Cseh Köztársaság lesz. Megbeszéléseik eredményéről a kormányfők nemzetközi sajtótájékoztatón számolnak be.

A visegrádi csoportot 1991. február 15-én a magyarországi Visegrádon alakította meg Antall József magyar miniszterelnök, valamint Václav Havel csehszlovák és Lech Walesa lengyel államfő. Csehszlovákia kettéválásával a visegrádi hármasból négyes lett.

(MTI-fidesz.hu)