FIDESZ.HU > Hírek > EU elnökség Nyomtatás
Ablak bezárása
Matolcsy: Elérte pénzügyi céljait a magyar elnökség
Elérte azokat a céljait az Európai Unió e hónap végén leköszönő magyar elnöksége, amelyeket az uniós gazdasági kormányzás kiépítése, a pénzügyi szabályozási keret erősítése, valamint az úgynevezett európai szemeszter elindítása területén tűzött maga elé - értékelte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hétfőn Luxembourgban, az EU-tagországok pénzügyminisztereinek találkozóját követő sajtótájékoztatón.
Létrehozva: 2011. június 20., 17:54 | Utoljára frissítve: 2011. június 21., 15:12

Hozzátette: az Európai Parlamentben még hátravan annak a hat jogszabályból álló javaslatcsomagnak a jóváhagyása, amely az újabb gazdasági válságok megelőzését vagy enyhítését szolgálja az euróövezet stabilitásának növelésével, az EU-tagországok közti koordináció fokozásával. Ez is közelebb került ugyanakkor azzal, hogy a miniszteri tanács most jóváhagyta a magyar elnökség kompromisszumos javaslatait, amelyek egymáshoz közelítik az uniós intézmények álláspontját. A parlament kedvező esetben már most csütörtökön elfogadhatja a kompromisszumot.

A luxembourgi sajtótájékoztatón az Európai Bizottság képviselői - Olli Rehn pénzügyi és Michel Barnier belső piaci biztos - méltatták a magyar elnökség munkáját, és a két intézmény közötti együttműködést.

A hétfői tanácskozás fontos eredményei között említette Matolcsy György azt is, hogy a pénzügyminiszterek jóváhagyták az Európai Bizottság tagországoknak szóló gazdasági ajánlásait, és ennek köszönhetően az állam- és kormányfők csütörtöki és pénteki találkozóján - a terveknek megfelelően - lezárulhat az európai szemeszter néven bevezetett új koordinációs mechanizmus tervezési része. Ezzel a gyakorlattal eddig ismeretlen vizekre hajózott az unió - emlékeztetett a miniszter.

Rehn szintén méltatta, hogy a miniszterek jóváhagyták a bizottság ajánlásait, amelyeket reményei szerint végre is hajtanak, illetve beépítenek a jövő évi nemzeti költségvetési tervezetekbe. Egy kérdésre válaszolva elismerte ugyanakkor, hogy az ajánlásokon több helyütt változtattak az eddigi jóváhagyási folyamat során. Az MTI úgy értesült, hogy más tagállamok mellett a Magyarországnak szánt ajánlások tartalma is több részletében változott.

Az eredményeket ismertetve Matolcsy György megerősítette, hogy a tanács a pénzügyi szabályozás javításában is "tartós haladást" ért el. A magyar elnökség közleményben jelentette be, hogy a tanács közös álláspontra jutott a betétbiztosítási rendszerek uniós szabályozásának egyszerűsítését és harmonizációját célzó irányelvtervezetről. A tervezet egyebek között harmonizálja a finanszírozási szabályokat, például az összes tagállamot érintő előfinanszírozási rendszert és az európai uniós közös minimális célértékét.

Előrelépésről számolt be az elnökség az egységes európai fizetési övezet (SEPA) szabályozását illetően, valamint a pénzügyi konglomerátumok felügyeletét szabályozó irányelv módosításával kapcsolatban is. Mindezen eredményekkel az unió a megfelelő jelzést tudja küldeni a piacoknak - hangoztatta Matolcsy György. Az üzenet lényege az, hogy sikerült erősíteni az uniót, megvédeni az euróövezetet, és igazolni azt a régebbi jelszót, hogy együtt, egységesen erősebbek a tagországok.

A luxembourgi sajtótájékoztatón Matolcsy György is köszönetet mondott az uniós intézményeknek az együttműködésért.

A nemzetgazdasági miniszter kedden az Európai Parlament szakbizottsága előtt is értékeli a magyar elnökség tevékenységét.

Esély van a kompromisszumra

Kiegyensúlyozott kompromisszumos szöveget tudott készíteni az Európai Unió magyar elnöksége az unió belüli gazdasági koordinációt és az euró stabilitásának erősítését célzó hat új jogszabály tervezetére, és megvan a lehetőség arra, hogy az Európai Parlamenttel megszülessen a megállapodás ebben az ügyben.

Ezt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter jelentette be hétfőn Luxembourgban, az EU-tagországok pénzügyminisztereinek találkozóján. Hangsúlyozta, hogy a jogszabályok előkészítése a magyar elnökség egyik kulcsfontosságú feladata volt. Az Európai Parlamentből származó tájékoztatás szerint a képviselők szerdán plenáris vitát folytatnak a témában, és csütörtökön sor kerülhet a szavazásra is. Matolcsy György úgy vélte, az elnökség már eddig megtette, ami a feladata volt. Az elnökség közleménye szerint a miniszter azt hangoztatta, hogy amennyiben a parlament csütörtökön pozitívan szavaz, hamarosan a gazdaságirányítás új rendszere kerülhet helyére az unióban. Ez segíthet visszaállítani az európai gazdaság iránti bizalmat is - emelte ki.

Olli Rehn pénzügyi biztos a miniszteri találkozót követő sajtótájékoztatón hangoztatta, hogy a hat jogszabály a nemzetközi gazdasági válságra adott átfogó uniós válasz mérföldkövének számít, mert olyan eszközt ad az EU kezébe, amellyel a mostanihoz hasonló válságok megelőzhetők. Általuk megerősödik a pénzügyi unió gazdasági tartópillére - fogalmazott a biztos. Rehn arra sürgette a parlamentet, hogy a miniszteri tanácshoz hasonlóan adjon tanúbizonyságot a szükséges felelősségtudatról. Az unió nem engedheti meg magának a késlekedést ezen a területen - tette hozzá. A most kidolgozott kompromisszum révén kitűnő csomagot visz az elnökség a parlamentbe - szögezte le a biztos.

Az eredeti szövegjavaslathoz képest a most elfogadott kompromisszum során a miniszteri tanács számos módosítást eszközölt, amely közelebb áll az uniós képviselőtestület álláspontjához. Így például a szöveg egyértelművé teszi az EP bevonását az új koordinációs mechanizmusba (európai szemeszter) a teljes gazdasági ciklusban, intézményesíti az uniós szervek közti párbeszédet ezen a területen, bevonja az EP-t a makrogazdasági egyensúlytalanságok előrejelzésére hivatott rendszerbe, kiterjeszti a nemzeti statisztikai hivatalok függetlenségét, és büntetéssel fenyegeti az adatok kozmetikázását, továbbá bővíti az egyensúlytalansággal küzdő tagállamok elleni szankciólehetőségeket.

Az EP eleinte több mint kétezer módosítást fűzött a tanácsi javaslatokhoz - emlékeztetett a sajtótájékoztatón Matolcsy György, aki szerint a mostani kompromisszumos szöveg minden lényegi kifogást igyekszik orvosolni. A miniszter nyilvánosan külön köszönetet mondott a munkáért a javaslatok kidolgozásán dolgozó munkacsoport magyar vezetőjének, Kármán Andrásnak, valamint Györkös Péternek, az EU melletti állandó magyar képviselet vezetőjének.

Matolcsy György bejelentette, hogy a tagországok immár közös javaslatáról elnökként kedden levélben tájékoztatja az Európai Parlamentet.

Erősítik Magyarország versenyképességét

Összesen 735 millió euró értékben négy új hitelt nyújt uniós alapokból támogatható kiemelt magyar-országi beruházások finanszírozására az Európai Beruházási Bank (EIB). A szerződéseket Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter jelenlétében Luxembourgban írták alá, hétfőn.

Az említett összegből 300 millió eurót a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) és a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) beruházásaira, 300 millió eurót a vidékfejlesztési program keretében (elsősorban az állattenyésztési és megújuló energiával kapcsolatos ágazatokban megvalósuló beruházásokra, valamint a fenntartható mezőgazdasággal, a falusi agrárturizmussal és a vidéki kulturális örökség védelmével kapcsolatos képzésekre), 80 millió eurót egyes kistérségek megközelíthetőségét javító kisebb projektek finanszírozására, és 55 millió eurót egészségügyi infrastruktúrával kapcsolatos beruházások támogatásra nyújtanak a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében.

Philippe Maystadt, az EIB elnöke a bank közleménye szerint kijelentette: "a mai napon aláírt hitelszerződések erősítik Magyarország versenyképességét, és végső soron még több uniós forráshoz segíthetik az országot, hiszen a hitelekből az uniós alapokból támogatható kiemelt beruházásoknál Magyarországtól elvárt hozzájárulás is finanszírozható."