FIDESZ.HU > Vélemények > Interjú Nyomtatás
Ablak bezárása
Martonyi: Jobb lesz az érdekérvényesítő képességünk
Az [origo]-nak adott interjújában Martonyi János hazánk EU-elnökségét értékelte. Mint mondta, a reakciók alapján Magyarország sikerrel teljesítette a hamarosan lezáruló uniós elnökséget. A külügyminiszter beszélt többek között az új alaptörvényről, és az európai szinten zajló pártpolitikai vitákról is.
Létrehozva: 2011. június 21., 10:37 | Utoljára frissítve: 2011. június 21., 10:41

Martonyi János az apparátusra vonatkozó kérdésre válaszolva leszögezte: mindenki rendkívüli, várakozáson felüli teljesítményt nyújtott. A legpozitívabb élmény az elnökséggel kapcsolatban az, hogy mindenki erejét megfeszítve, ha úgy tetszik, önmagát felülmúlva dolgozott - tette hozzá. A külügyminiszter szerint ez a fő oka annak, hogy akármennyire nehéz is volt ez az időszak, a visszajelzések egyértelműen igazolják, hogy a feladatoknak eleget tettünk. A politikus a magyar elnökségre vonatkozó külföldi véleményeket nagyon pozitívnak ítélte. "És ez a döntő, mert az, hogy mi magunkról mit mondunk, az egy dolog. Amikor viszont azt mondja egy nagyon magas beosztású ember, hogy amit a magyarok például a gazdasági kormányzás ügyében tettek, azért Robert Schuman-díjat kellene adni, akkor az mégiscsak jelez valamit" - fogalmazott.

A médiatörvénnyel kapcsolatos kérdésre válaszolva leszögezte: egy pillanatra sem hagyták magunkat eltéríteni az elnökséggel kapcsolatos feladatoktól. A legcsekélyebb mértékben sem terelte el a figyelmünket ez az alapvetően pártpolitikai vita arról, hogy az elnökségből fakadó feladatokat teljesítsük - fűzte hozzá. Az új alaptörvény ügyében Martonyi János felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is Európa egyik legszélesebb hatáskörrel rendelkező Alkotmánybírósága a magyar, bármelyik más európai ország alkotmányával hasonlítja is össze.

A külügyminiszter szerint az elnökségnek két nagy hozadéka van. Az első, hogy hat hónap elteltével talán mi is jobban fogunk hinni saját magunkban, mert átestünk egy érettségi teszten, és úgy tűnik a visszajelzésekből, hogy megfeleltünk. Ez mindenféleképpen azt jelzi, hogy teljes, érett tagjai vagyunk a rendszernek - tette hozzá. A másik hozam pedig az, hogy ha valóban azt a benyomást tudtuk kelteni az európai intézményekben, a többi tagállamban, hogy ezt a feladatot el tudjuk látni, akkor később, egyszerű tagként is jobb lesz az érdekérvényesítő képességünk.

A teljes interjú itt olvasható.