Megint egy népfront
2011. június 22., 09:36

Sinkovics Ferenc: Az MSZP mostani mutatványa azonban még a kádári trükknél is primitívebb, körömnyi helyet sem hagy az illúzióknak. A napokban meghirdetett népfrontos nekilendülésben, ebben a jobbos és balos nagy egymásra találásban csak egyetlen dolog fontos, a Fidesz leváltása. Az MSZP csillapíthatatlan és nyers hatalomvágya vált céllá, pontosabban öncéllá, egy világnézeti és filozófiai elemektől mentes akarat, a szerzés, méghozzá a zsákmányszerzés akarata dolgozik itt. Nem árt tudni, hogy már az 1994-es választási győzelem idején sem volt semmiféle világnézeti, filozófiai töltése az MSZP politikájának. Csak az Antall-kormány tapasztalatlansága és ügyetlenkedése, de mindenekelőtt a Kádár-kor iránt érzett társadalmi nosztalgia segítette győzelemre. És azóta csak rosszabb és rosszabb a helyzet, mert nemcsak az MSZP-elnökök intellektuális szintje süllyed folyamatosan, de zajlik a morális kilúgozás is, ma már egyszerűen nincs is tartalma az olyan fogalmaknak a párt vezetésében, mint a bűn és az erény: csak praktikum van. Napi praktikum, holnapi praktikum, holnaputáni praktikum: a zsákmány praktikuma, a hatalom praktikuma.

(Magyar Hírlap, 2011. június 22.)