FIDESZ.HU > Vélemények > Publicisztika Nyomtatás
Ablak bezárása
A keresztény Magyarország fénylő példát mutat a briteknek!
A brit Catholic Herald című katolikus lapban is értékelték az új magyar alkotmányt, kiemelve, hogy az az ország keresztény gyökereit hangsúlyozza annak rögzítésével is, hogy az élet a fogantatással kezdődik, s minden állampolgárnak joga van az élethez.
Létrehozva: 2011. június 23., 10:12

"Magyarország erős üzenetet küld a briteknek: azt, hogy a család, az élet, a kereszténység, igenis, fontos értékek" - kommentálja a hazánkból érkező híreket Grégor Puppinck, a strasbourgi székhelyű, nemzetközi Európai Jogi és Igazságügyi Központ igazgatója. Puppinck professzor a brit Catholic Herald című katolikus lapnak értékelte, mint kiderült, nagy-nagy örömmel, a magyarországi változások némely elemét. Nevezetesen az új alkotmányt.

Bíztató politikai hírek érkeznek Magyarországról. Ez a posztkommunista ország ugyanis megértette mi a leglényegesebb: az élet tisztelete - írja a londoni katolikus lap, amely már a kommentárja címében is fontos állítást fogalmaz meg: "Magyarország alkotmánya, amely tiszteli az életet, fényes példát mutat az elkényelmesedett és önző Britanniának". A Herald üdvözlendőnek minősíti, hogy az új magyar alkotmány az ország keresztény gyökereit hangsúlyozza azzal is, hogy leszögezi: az élet a fogantatással kezdődik és minden állampolgárnak joga van az élethez.

Kitér a brit lap arra is, hogy a budapesti utcákon megjelentek a művi terhesség-megszakítást ellenző kifinomult és szelíd poszterek, amelyeken egy még meg nem született magzat látható, amint azt mondja: "megértem, ha nem állsz még készen rá, hogy örömmel fogadj engem az életben, de kérlek, hagyj élni, adj inkább örökbe"...

A brit kommentár nem egyszerűen az alacsony születésszám miatti reálpolitikát üdvözli, hanem a magyar állampolgároknak küldött pozitív üzenetet. Magyarország megszenvedte a háborút, aztán pedig a kommunizmust, s a magyarok most tudják, hogy a jóléthez, a felvirágzáshoz egészséges népszaporulat szükséges - olvasható, s a szerző (Francis Phillips) mindjárt önkritikát is gyakorol. "Mi szintén szenvedtünk a háború alatt, de szerencsére szabad ország maradtunk és a háború utáni évtizedekben korábban soha nem tapasztalt jólétet élveztünk... Ez elkényelmesített és túl önzővé tett bennünket: közömbösek lettünk a meg nem születettek és érzéketlenek az idősek iránt" - dohog a brit lap, és kommentárját így fejezi be: "Gyerünk, tanuljunk Magyarországtól!"...