Hazánkba látogat a kínai miniszterelnök
2011. június 23., 18:46
Kétnapos hivatalos látogatást tesz Magyarországon Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök; találkozik a főbb közjogi méltóságokkal, itt-tartózkodása alkalmából több kínai-magyar üzleti megállapodás aláírása várható. Magyarországra 24 év után először látogat kínai kormányfő.

A kínai kormányfő pénteken érkezik Budapestre, délután részt vesz egy magyar-kínai kulturális rendezvényen. A kínai miniszterelnököt katonai tiszteletadás mellett szombat reggel fogadják hivatalosan a Kossuth téren - tájékoztatta az MTI-t a miniszterelnökség. Ven Csia-pao tárgyalásokat folytat Orbán Viktorral, majd a két miniszterelnök közös sajtótájékoztatót tart. A parlamentben a magyar és a kínai fél több gazdasági megállapodást köt.

Orbán Viktor díszebédet ad a kínai kormányfő tiszteletére a Vadászteremben, majd Ven Csia-pao gazdasági fórumon vesz részt a Magyar Tudományos Akadémián. Az eseményen a kínai és a magyar miniszterelnök is felszólal.

Az európai körúton tartózkodó kínai kormányfő - Magyarországon kívül Nagy-Britanniában és Németországban tesz látogatást - szombat délután találkozik Schmitt Pál köztársasági elnökkel, Kövér László parlamenti elnökkel, és még aznap elutazik.

Martonyi János június elején fogadta hivatalában kínai kollégáját, aki a gödöllői Ázsia-Európa Találkozóra (ASEM) érkezett Magyarországra. A magyar külügyminiszter akkor úgy fogalmazott: minden területen felfelé ívelő szakaszban vannak a magyar-kínai kapcsolatok, amelyek a bizalmon, a kölcsönös tiszteleten és az őszinte véleménycserén alapulnak. A magyar diplomácia irányítója elmondta, hogy a két ország között már eddig is jelentős gazdasági projektek valósultak meg, és újabbakat készítenek elő. A kínai külügyi tárca vezetője, Jang Csie-cse (Yang Jiechi) egyetértőleg állapította meg: a kínai-magyar kapcsolatok "jó irányban" haladnak, a cél a baráti együttműködés, a partnerség előmozdítása. Azt mondta, kormánya ösztönözni fogja a kínai üzletemberek magyarországi befektetéseit.

Az utóbbi években erősödő magyar-kínai gazdasági kapcsolatok fontos állomása volt Orbán Viktor miniszterelnök 2010. novemberi kínai látogatása, amelynek fő célja a két ország gazdasági kapcsolatainak elmélyítése, a kínai tőke Magyarországra vonzása volt.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter idén áprilisban járt Pekingben, és a magyar-kínai politikai, gazdasági együttműködésről tárgyalt; elvi stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a legnagyobb kínai vasútfejlesztő társasággal; kínaiak építhetik meg a reptéri gyorsvasutat, továbbá részt vehetnek a nagyobb pályaudvarok rekonstrukcióiban is.

Kao Csien (Gao Jian), Kína magyarországi nagykövete az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) májusi budapesti rendezvényén elmondta: a két ország közötti külkereskedelem 2010-ben elérte a 8,72 milliárd dollárt, ez éves összehasonlításban 28 százalékos növekedést jelent. Kína összesen 2,5 milliárd dollár értékben ruházott be Magyarországon, elsősorban a pénzügyi, repülőgép-ipari, kereskedelmi, vegyipari és logisztikai szektorokban. A kínai-magyar vegyesvállalatok mintegy 10 ezerrel bővítették alkalmazottaik számát, miközben a magyar vállalatok által Kínában elindított projektek száma 2010-ben meghaladta a 670-et.

Ven Csia-pao kínai miniszterelnök legutóbb néhány hónapja járt Európában - Franciaországba, Portugáliába és Spanyolországba utazott -, és segítséget ígért a gazdasági válság leküzdéséhez, egyúttal stabilitást sürgetett Görögországban és az Európai Unióban. Nemzetközi szakértők szerint a piacok élénk figyelemmel fogják kísérni a kínai kormányfő gazdasági témájú nyilatkozatait e heti európai útján. Kínának létérdeke, hogy Európa le tudja küzdeni az adósságválságot, az ázsiai ország több mint 3 ezer milliárd dolláros külföldi tartalékának egynegyede ugyanis euróban jegyzett értékpapír.

(MTI-fidesz.hu)