FIDESZ.HU > Hírek > EU elnökség Nyomtatás
Ablak bezárása
Az európai egység közép-európai előhírnökei - Kiállítás Brüsszelben

Györkös Péter nagykövet, a magyar állandó EU-képviselet vezetője, Andor László EU-biztos, valamint Schöpflin György néppárti európai parlamenti képviselő nyitotta meg kedden az Európai Bizottság brüsszeli székházában azt a kiállítást, amely az európai egység gondolatának közép-európai előhírnökeit mutatja be.

Létrehozva: 2011. június 28., 14:30 | Utoljára frissítve: 2011. június 28., 20:28

A kiállítás összeállítói abból a megfontolásból indultak ki, hogy ha meg kellene nevezni az európai integráció "alapító atyáit", mindenkinek eszébe jutnának különböző neves nyugat-európai politikusok. Ugyanakkor csak kevesen tudnának megemlíteni olyan értelmiségieket, akik Közép-Európában, főként annak keleti részében éltek - vagy legalábbis onnan származtak -, és páneurópai gondolatokat fogalmaztak meg, ilyen irányú politikai, közéleti tevékenységet folytattak, adott esetben jóval korábban, mint azok, akik aztán ténylegesen létrehozták Nyugat-Európában az integráció kereteit. A kiállítás néhány ilyen személyiség életútját ismerteti, köztük magyarokét. Így például az érdeklődők megismerkedhetnek Bibó Istvánnak, a Nagy Imre-kormány államminiszterének, Auer Pál egykori párizsi követnek, az európai egységtörekvések későbbi tevékeny szervezőjének, illetve Hantos Elemér közgazdasági és jogi szakírónak az életútjával, munkásságával. Helyet kapott a kiállításon Richard Coudenhove-Kalergi, aki a páneurópai eszme megfogalmazójának tekinthető. Az ő apja egyébként osztrák–magyar gróf, a monarchia diplomatája volt, édesanyja pedig japán szamurájcsalád leszármazottja. Szintén ismerteti a kiállítás a szlovák Milan Hodza, valamint a monarchia lengyel részéből származó Józef Retinger pályafutását.