FIDESZ.HU > Hírek > Európai Unió Nyomtatás
Ablak bezárása
Határozott lépés az egységes élelmiszertájékoztatás irányába

Az Európai Parlament plenáris ülése szerdán elsöprő többséggel fogadta el az élelmiszerekkel kapcsolatos információkról szóló jelentést, így második olvasatban megszületett a fogyasztók pontosabb tájékoztatását és magasabb szintű védelmét szolgáló uniós rendelet.

Létrehozva: 2011. július 6., 16:21 | Utoljára frissítve: 2011. július 7., 10:58

Áder János európai parlamenti képviselő üdvözölte az elfogadott rendeletet, mely szerinte mérföldkőnek számít az európai fogyasztóvédelem történetében. Mint fogalmazott, nem volt meglepetés, hogy a fogyasztókat és az ipari szereplőket közvetlenül és jelentős mértékben érintő jogszabály-tervezet körüli tárgyalásokat csak majd három év alatt sikerült a Tanács és a Parlament között megállapodással lezárni.
 
A képviselő kiemelte: a rendelet alapkövetelményként rögzíti, hogy a jövőben az élelmiszercímkén feltüntetett valamennyi információnak jól olvashatónak kell lennie. Emellett, az eddig a gyártók által csak önkéntesen feltüntetett tápértéktáblázat szerepeltetése kötelező lesz a csomagolásokon. Ennek azért van jelentősége, mert az élelmiszerek alapvető összetevőire vonatkozó információ - így többek között a zsír-, a telített zsír-, a cukor- valamint a sótartalom - csomagolástól és mérettől függetlenül könnyen összehasonlíthatóvá válik a fogyasztók számára. A jogalkotók mindezzel párhuzamosan szigorú szabályozást vezetnek be a félrevezető csomagolások visszaszorítása érdekében.
 
Az allergén összetevők kötelező felsorolására vonatkozó rendelkezés a képviselő szerint fontos lépés az élelmiszerallergiában szenvedő fogyasztók védelme érdekében. Hasonlóképpen előremutatónak nevezte az egyre gyakoribbá váló élelmiszerutánzatok esetében a helyettesítő anyagok megjelölésére vonatkozó előírást. Áder szerint alapvető jogunk megtudni, hogy az asztalunkra kerülő sajt elkészítéséhez tejet vagy növényi zsiradékot használtak-e fel.
 
A jelentés legvitatottabb kérdése az élelmiszerek eredetének megjelölése volt. A kialkudott kompromisszum eredményeképpen a jövőben ezt csak a friss hús esetében kell jelölni, a többi kategória (tej, tejtermékek, a feldolgozott ételekben található hús, és egy összetevőből álló élelmiszerek) esetében egy bizottsági hatástanulmány fogja megvizsgálni ennek szükségességét.
 
Háttér:
Mint ismeretes, az Európai Bizottság 2008-ban terjesztette elő a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatására vonatkozó rendelet tervezetét, amely a jogalkalmazás könnyítése érdekében nyolc korábbi jogszabályt foglal egységes szerkezetbe. A rendelet megalkotásával a jogalkotó mindemellett a fogyasztók magasabb szintű védelmét és az európai élelmiszeripar versenyképességének növelését, s nem utolsósorban az egészséges táplálkozás népszerűsítését tűzte ki célul.