Többfrontos sportlétesítmény-fejlesztés
2011. július 7., 12:08

Többfrontos sportlétesítmény-fejlesztést tervez a kormány, ezek egy része már megkezdődött, a mindennapos testnevelés bevezetésével pedig tornatermeket is kell építeni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az országgyűlés sport- és turizmusbizottságának fideszes elnöke. Bánki Erik arról is beszélt, hogy a kritikus állapotban lévő Komjádi Uszoda a tervek szerint a jövő héten újra kinyithat.

A remények szerint jövő héten újra kinyithat a Komjádi Uszoda - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az országgyűlés sport- és turizmusbizottságának fideszes elnöke, aki hozzátette: 2014-ben vízilabda Európa-bajnokságot rendezünk, amelynek kapcsán a Komjádit is felújítják 5-600 millió forintból. Így egy Európa-színvonalú uszoda fog létrejönni. Bánki Erik beszélt az utánpótlás kérdéséről is. Elmondta: a program a társaságiadó-kedvezményből jelentősen fel tud gyorsulni, mert az adóforintok kilencven százalékát ennek a finanszírozására lehet fordítani.

A sportlétesítmények felújítására az adóforintok hetven százaléka juthat, a sportszövetségek, a Magyar Olimpiai Bizottság és az amatőr csapatok működési költségeit ötven százalékban lehet az adótámogatásokból finanszírozni - mondta a politikus, aki kiemelte: kifejezetten költségvetési pénzből is szeretnének létesítményeket fejleszteni és tornatermeket építeni, főképp a mindennapos testnevelési órák bevezetése miatt. Magyarországon négyszáz tornaterem hiányzik - érzékeltette a problémát. Bánki Erik azt is hangsúlyozta, hogy belátható időn belül doppinglabort kell létesíteni Magyarországon, mert a VADA által működtetett legközelebbi Bécsben van. Ez is hozzátartozik a felkészülések professzionális szervezéséhez. A sportolókat el kell vinni a falig: minden teljesítményfokozót, ami még nem minősül doppingnak, meg kell adni a számukra. Ezt akkor tudjuk megtenni, ha tisztában vagyunk azzal, hogy milyen szerek számítanak doppingnak - fejtette ki az országgyűlés sport- és turizmusbizottságának elnöke.

(inforadio.hu)