Jelentős és rendkívüli időszakon van túl az Országgyűlés
2011. július 12., 08:16

Kövér László szerint rendkívüli és jelentős törvényhozási időszakon vannak túl, a jelenlegi Országgyűlés - mint mondta - az objektív mutatószámok szerint felülmúlta az előző két ciklus parlamentjének a tevékenységét. A házelnök az Info Rádiónak adott interjújában közölte: az Országgyűlés az elmúlt egy éves tevékenysége során 266 törvényt és 170 határozatot fogadott el.

Kövér László (Fidesz) az Info Rádiónak adott interjújában közölte: az Országgyűlés az elmúlt egy éves tevékenysége során 266 törvényt és 170 határozatot fogadott el. Ez 224 százaléka a 2002-2006 ciklus teljesítményének, és 139 százaléka az azt követőnek - tette hozzá. Az Országgyűlés elnöke úgy fogalmazott: "nem csupán a számok nyelvén volt ez egy nagyon intenzív és jelentős törvényhozási időszak, hanem a törvényjavaslatok súlyát, az ország működésére, életére gyakorolt befolyását illetően is egy rendkívülinek mondható esztendő van mögöttünk". Mint mondta, az utóbbi fél évben még inkább "hajszolt", "rángatózó" volt a törvényhozás. Ez nem folytatható tovább, és jogos az ellenzéki képviselők aggodalma - még akkor is, ha nem mindig őszinte -, hogy szeretnének több időt fordítani a felkészülésre, a törvényjavaslatok megvitatására.

Arra a kérdésre, hogy mi védi a kormányt, a Fideszt a tévedéstől, azt válaszolta: "valójában a saját önmérsékletünk; és ez tudom, hogy egy demokráciában nagyon kevés; tehát, akik őszintén beszélnek, és őszintén aggódnak a demokrácia állapotáért, azoknak a fejében valószínűleg ez lehet". Csak kevés megszólalónak fáj őszintén a feje emiatt, a többség az személyében, csoportjában, politikai táborában sértett vagy frusztrált közéleti szereplő - mondta Kövér László, majd hozzátette: ezeknek az embereknek valójában az fáj, hogy a demokrácia szabályai szerint nem tudnak beleszólni érdemben a dolgok irányításába, mert a választók nem ruháztak fel akkora hatalommal az országgyűlésben, hogy ezt megtehetnék.

Kövér László szerint miután az Országgyűlésben az egyharmadot sem éri el az ellenzéknek az aránya, ezért nagy a kísértés a kormányoldalon, hogy úgy gondolja, hogy mindent megtehet. "Nemcsak az a probléma, hogy nincs meg a sarkalatos törvények befolyásolásához szükséges erő az ellenzéki oldalon, hanem az is: jelen pillanatban az ellenzék nem jelent valóságos alternatívát a közvélemény számára" - fogalmazott a házelnök. Azt mondta, "az ellenzék gyakorlatilag eljelentéktelenedett", az elmúlt egy évben nem is nagyon találta meg a helyét. Nemcsak súlya nincs a parlamenti mandátumokat illetően, hanem tekintélye sem - fűzte hozzá.

Kövér László beszélt arról: néhány uniós országhoz hasonlóan Magyarország is a katasztrófa szélén volt, de most már elmozdult erről a pontról; mint fogalmazott, "jócskán beljebb jöttünk a veszélyzónából". Az Európai Unió gazdasága is nagy problémákkal küzd, nem került ki a veszélyzónából. "Mi a magunk speciális veszélyzónájából, amit Gyurcsány Ferencék kreáltak nekünk, abból (...) rendesen eltávolodtunk". "Ma úgy néz ki, hogy Magyarország ellenkező irányba úszik, mint ahogy az Európai Unió tagállamai sodródnak. Mi relatíve egyre jobb helyzetbe kerülünk, miközben persze bajaink sokkal lassabban enyhülnek" - fogalmazott Kövér László.

A parlamenti működési rendje kapcsán emlékeztetett arra, hogy régóta szorgalmazza annak átgondolását, s ezzel kapcsolatos elképzelését ősszel előterjeszti, ha látja erre a fogadókészséget. Megjegyezte, nem valószínű, hogy lesznek nagy pihenők a következő időszakban, ugyanis a kormány törvényalkotási terve 67 pontból áll.

A választójogi reformmal kapcsolatos kérdésre válaszolva közölte, a vesztes szavazat valamilyen módon a jelenlegi rendszerhez hasonlóan hasznosulni fog. Mint mondta, vita abban van, hogy a vegyes rendszer azt jelentse, hogy az országos lista semmilyen kompenzációs elemet ne tartalmazzon, vagy valamilyen módon legyen kompenzációs eleme az országos listának. A házelnök a képviselőkre vonatkozó viselkedési szabályok megfogalmazása kapcsán szól arról, hogy egyebek mellett tiltaná az evést az ülésteremben, és az öltözködéssel összefüggő "problémákat" is orvosolná. Kövér László az államhatalmi ágak elválasztása kapcsán kifejtette, hogy az Országgyűlés helyén nincsen semmi keresnivalója a végrehajtó hatalom központjának. Annak más helyet kell keresni - jelentette ki.

(MTI-fidesz.hu)