Sokoldalú szakmai sikerek a fogyatékossággal élők érdekében
2011. július 14., 10:52

Az Európai Parlament Foglalkoztatási és Szociális Bizottsága szerdán elsöprő többséggel szavazta meg Kósa Ádám és Pelczné Dr. Gáll Ildikó fideszes EP-képviselők módosító javaslatait, melyek a fogyatékossággal élő emberek nagyobb fokú társadalmi befogadását célozzák. Kósa Ádám az ülés után kiemelte, hogy az idősödő európai társadalom számára az oktatáspolitikai és az önálló életvitelbeli kihívások kezelésében megkerülhetetlen lesz a több tízmillió fogyatékossággal élő ember valós integrációja. Ennek elősegítése érdekében pedig korábban kevésbé ismeret területeken is határozott lépéseket kell tenni.

Kósa Ádám mai módosító indítványai több olyan jelentésre és témára terjedtek ki, melyeknél korábban kevésbé vetődtek fel a fogyatékossággal élő emberek igényei. "A szemléletváltás jegyében egye nagyobb hangsúlyt kell fektetni a korai társadalmi befektetésre és a kirekesztődés megelőzésére" - hangsúlyozta Kósa. Az Európai Parlament első siket képviselője az iskolai lemorzsolódás felszámolására irányuló jelentéstervezet kapcsán arra is rámutatott, hogy a fogyatékossággal élő gyermekek jellemzően nem fogyatékossággal élő szülők gyermekei, ennél fogva több segítséget és információt kell nyújtani a kiszolgáltatott és tájékozatlan családoknak. A fogyatékosság nem egyéni állapot és probléma, hanem egy helyzet és ezen mind a tágabb, mind pedig a szűkebb környezetnek van tennivalója. "Ne felejtsük el, hogy történelmi léptékkel mérve nem is olyan régen még a szemüvegre szorulók is hátrányban voltak az oktatás területén" - hangoztatta a néppárti politikus.

Ennek a szemléletváltásnak a jegyében a közbeszerzésekre vonatkozó uniós szabályozás kapcsán Kósa Ádám és Pelczné Dr. Gáll Ildikó közös módosító indítványát is nagy többséggel támogatták a képviselők. A közös javaslat azt célozza, hogy a közbeszerzésekre vonatkozó EU-s szabályok felülvizsgálatánál nagyobb hangsúly kerüljön az ajánlatkérésre, illetve a beszerzések vonatkozásában nagyobb mértékben érvényesítsék a fogyatékossággal élő emberek szempontjait a hozzáférhetőségük javítása érdekében.

(EPP-HungarianPress)