Útkeresőben
2011. július 21., 11:04

Ugró Miklós: 1919 augusztusában a román katonák fülig érő szájjal dicsekedtek, hogy Budapestre való bevonulásuk alkalmából román zászlódíszbe öltözött a város, mert mindenütt a vörös-sárga-kék trikolór lobogott. A főváros lakóinak még ezt a szégyent is el kellett viselniük, hogy Budapest lobogóját a megszállók őket felszabadítóként ünneplő dekorációnak vélték és hirdették. Jórészt ez a malőr késztette a város vezetőit Budapest zászlószíneinek megváltoztatására. 1930-tól vörös-sárga-zöld színekbe öltözött a város, de a kommunisták kifinomult ízlésének ez a kombináció sem felelt meg. Az ő heraldikai munkásságukat méltatlan lenne felidézni, bár az észjárásuk az állítólagos bukásuk után is rányomta bélyegét a köz- és magánéletre. 1990-ben Demszkyék ragaszkodtak a román trikolórra hajazó budapesti zászlószínek visszaállításához. Ők, akik minden más esetben lenézték, gúnyolták, megtagadták, meggyalázták a magyar tradíciókat, akkor egyszer roppant hagyománytisztelőnek mutatkoztak. Aligha tévedünk, ha kertelés nélkül kijelentehtjük: ezzel is Budapest lakosságát akarták megalázni és provokálni.

(Magyar Nemzet - 2011. július 21.)