Határozott szándék a GMO-mentesség fenntartása
2011. július 26., 13:26

Magyarország kormánya vállalja, hogy a GMO-szennyezett vetőmag felhasználásából származó kárt megfizeti – hangzott el Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár és Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkárának közös kormányszóvivői tájékoztatóján, kedden. Ugyanitt arról is szó esett, a kormány hétfői határozatában döntött arról, hogy új hatósági bírságokat, kíván kiszabni, melyek mértéke akár 50 ezertől 2 milliárd forintig terjedhet.

Kovács Zoltán emlékeztetett, az elmúlt hetekben már több mint 5000 hektáron kellett intézkedni termény, illetve növekedésben levő termény megsemmisítéséről, mivel beigazolódott a gyanú: ezeken a területeken genetikailag módosított vetőmagot használtak, illetve ilyen vetőmagok kerültek forgalomba. Mindez ellenkezik az ország nemzetstratégiai célkitűzéseivel és az új alkotmányban foglalt alapelvekkel – szögezte le az államtitkár.

Kiemelte: a törvényszabályozás egyértelműen leírja, hogy genetikailag módosított vetőmagot Magyarországon forgalomba hozni tilos. Kovács kitért rá, ennek értelmében született július 18-án az a miniszteri rendelet, amely előírta a fertőzött termények megsemmisítését, a kormány pedig egy hétfőn meghozott rendelettel döntött arról, hogy új hatósági bírságokat, kíván kiszabni a jövőben. Ez azt jelenti, hogy az ilyen vetőmagokat alkalmazók, illetve forgalomba hozók, valamint a szennyezést elkövetők 50 ezertől 2 milliárd forintig terjedő bírságra számíthatnak - mutatott rá Kovács. Úgy folytatta: ez is mutatja a kormány elszántságát és határozottságát a magyar nemzeti érdekek érvényesítése mellett, hiszen Magyarországon nincs helye genetikailag módosított vetőmagvaknak, terményeknek – húzta alá Kovács Zoltán.

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár ismertette a hétfői kormányrendelet legfontosabb elemét, miszerint a kormány vállalja, hogy a GMO-szennyezett vetőmag felhasználásából származó kárt megfizeti, illetve azt is vállalja, hogy az ehhez kapcsolódó pereket lefolytatja; maga jár el a károkozókkal szemben.

Kovács elmondta, jelenleg is zajlik a teljes körű kárfelmérés, így arról, mekkora lesz a kártérítés összege, egyelőre még nincs információjuk. Hozzáfűzte: a kártérítési igényeket szeptember 30-ig lehet benyújtani.

Az államtitkár arról is beszélt, tekintettel a helyzetre, szükségét érzik nemcsak a Btk., hanem az egész érintett terület törvényi szabályozásának újragondolását, amelyet az őszi ülésszakban terjesztenek majd az Országgyűlés elé.

Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára hangsúlyozta: határozott szándék Magyarország GMO-mentes státuszának fenntartása. Hozzátette, amennyiben a vizsgálatok során újabb GMO pozitív vetőmagokat találnak, minden esetben határozatban értesíti az illetékes Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal a termelőket, akiknek az illetékes megyei kormányhivatal szakemberei adnak majd felvilágosítást a szükséges teendőkről. Aláhúzta: ennek érdekében a kormányhivatalok folyamatos ügyfélszolgálatot tartanak fenn, a szakemberek a termelőkkel közösen végzik a területfelmérést, jegyzőkönyvet vesznek fel a várható kár mértékéről, amely a jövőbeli kártérítés alapjául fog szolgálni.

A helyettes államtitkár tájékoztatása szerint a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központi Vetőmagvizsgáló Laboratóriuma várhatóan a jövő héten befejezi a beérkezett minták feldolgozását; a gyorsabb ügyintézés érdekében a laboratóriumi kapacitásokat pedig már megduplázták.

Bognár Lajos végül arról beszélt: a hétfői kormányrendelet értelmében több szempontból is szigorodni fog a GMO-szennyezett vetőmagokkal kapcsolatban hozható hatósági intézkedések köre.

(fidesz.hu)