FIDESZ.HU > Vélemények > Publicisztika Nyomtatás
Ablak bezárása
Az akció jelszava: kizuna

Negyedévvel a pusztító japán földrengés után tizenhét Fukusimában és környékén lakó középiskolás diák érkezett Hódmezővásárhelyre az önkormányzat meghívására. A szolidaritási akció jelszava egy japán szó: kzuna. Ezzel a szóval írják le a japánok a baráti kapcsolatokat, az összetartást, egymás megsegítését. Európában ez az első települési szintű szolidaritási akció. 

Létrehozva: 2011. július 27., 11:41 | Utoljára frissítve: 2011. július 27., 11:54

Kéthetes nyaralásra érkezett Hódmezővásárhelyre a fukusimai térségből tizenhét japán középiskolás a helyi önkormányzat meghívására. A diákok mindegyike érintett a negyedévvel ezelőtti, Japánt sújtó katasztrófában. Többen közülük közvetlen családtagot vesztettek el a Japánt sújtó földrengésben vagy az azt követő cunami során. Néhányan a mai napig menhelyen élnek családjukkal.

A tizenhét éves, Koriama városban élő Suzuki Akene például azt mesélte: házuk megsérült a katasztrófában, de lakható maradt. Iskolába egy hónapig nem járhattak, azóta viszont nem használhatják az intézmény tanuszodáját. A lány elmesélte azt is, hogy még mindig arcmaszkban és speciális sapkában mehetnek csak az utcára. A történtek feldolgozását firtató kérdésre azt mondta: ezt a fájdalmat soha nem fogják elfelejteni, de megkönnyíti a helyzetüket, hogy sokan vannak, és egymással beszélgetve, egymást támogatva könnyebb feldolgozni a katasztrófát. 

 

További részletek a Magyar Nemzet 2011. július 27-i számában.