Ősök napja
2011. július 28., 10:31

Szentesi Zöldi László: Az elmúlt húsz évben a sarlatánok fokozatosan teret hódítottak a nagyközönség szívében, és a valódi tudósok háttérbe szorultak. Ha például megnézzük, hogy magyar őstörténet-kutatás címszó alatt kik és hogyan kontárkodnak bele a tudományokba, valósággal hátrahőkölünk. Egyszer behívtam az Echo Televízióba, pontosabban az Időrosta című történelmi műsoromba egy jeles történészt, aki egészen meghatódott, hogy egyébként nagyszerű könyvét egyáltalán ismerem, sőt, el is olvastam. Elmondta, hogy lassan a saját szakterületén sem boldogul a fölös számban elharapózott táltosok, tűzugrók, halottlátók, vagyis az intuitív történelemszemlélet képviselői miatt (az intuitív történelemszemlélet hívei szerint nem kell megvizsgálni az írott forrásokat, különleges képességekkel egyszerűen rá lehet érezni, meg lehet álmodni a múlt eseményeit). Mert a polgárok megtöltik ugye az előadótermeket, ha jön valami táltos, de ha ő, a történész sorolná a tényeket, az már alig érdekelne valakit, mert nincs benne „elhazudott múlt”, „titok” és a többi. Régebben mennyit derültünk a román és a szlovák történelmi bolondságokon, én egy ideje már nem teszem. Ha körülnézünk itt-ott a világhálón, és kisül, hogy a magyarság már Krisztus előtt ötezer évvel a Kárpát-medencében élt, mi több, maga a Megváltó is félig magyar volt, akkor elfogynak a kérdéseim. Illetve csak egy marad: miért nem hiszitek el, bolondok, hogy a történettudomány is olyan, mint az asztalos vagy a pilóta mestersége - tanulni kell azt is?

((Magyar Hírlap, 2011. július 28.))