A magyar elnökségnek sikerült Európát erősebbé tennie
2011. augusztus 1., 15:28

Wilfried Martens a Fidelitasnak adott interjújában beszél a nemrég zárult magyar elnökségről, a YEPP és a Néppárt kapcsolatáról, a gazdasági válságról, és a fiatalok európai szerepvállalásáról. Az Európai Néppárt (EPP) vezetője - aki több, mint tíz éven át volt Belgium miniszterelnöke - Ágh Péter, a Fidelitas elnökének kezdeményezésére válaszolt a Fidelitas Központi Iroda munkatársának kérdéseire.

- Pár hónappal ezelőtt tartotta a YEPP tisztújító kongresszusát Berlinben. Dömötör Csabát, a Fidelitas jelöltjét érte az a megtiszteltetés, hogy a kongresszus küldöttsége két évre a YEPP elnökévé választotta. Önnek, mint az Európai Néppárt vezetőjének, milyen elvárásai vannak a YEPP új vezetősége felé?

- Néhány héttel ezelőtt Dömötör Csaba látogatást tett nálam Juha-Pekka Nurvalával, a YEPP főtitkárával és Helena Boleyn-Lambbal, a YEPP irodavezetőjével, hogy bemutassák a terveiket a következő két évre. De nem ez volt az első találkozás: Csaba segítségével ismerhettem meg 2009-ben a FIDESZ európa-parlamenti választási kampányát, és később, mint a YEPP alelnökével, közösen dolgoztuk ki az Európai Néppárt klímaváltozásról alkotott álláspontját, amit később a Néppárt kongresszusa el is fogadott Bonnban.

Milyen elvárásaim vannak a YEPP felé? Én hiszek az ifjúsági szervezetek szükségességében, különösen ami a YEPP és a Európai Néppárt kapcsolatát illeti. A YEPP kihívásokat állít elénk, ezáltal motivál minket. Egy ifjúsági politikai szervezetnek mindig vitatkozó álláspontot kell képviselnie, ugyanakkor folyamatosan kérdéseket és új ötleteket kell gyártson. Ezért én egy kettős szerepre kértem a YEPP-et: arra, hogy motiválja a Néppártot azzal, hogy új ötleteket tegyen le az asztalra, illetve támogasson minket fiatalos lendületével, energiájával. Az egyik legnagyobb kihívás az  Európai Néppárt számára az Athéni Program frissítése, újragondolása, amit majd a kongresszus véglegesít 2012 végén. A program irányvonalait tekintve ragaszkodnunk kell Néppárt főbb értékeihez, de ugyanakkor választ kell adjunk az EPP megnövekedett taglétszám okozta kihívásokra  és programnak számolnia kell a most kialakuló új Európai valósággal is.

Ezért, miközben YEPP-nek aktívan részt kell venni a Néppárt munkacsoportjaiban, és a közgyűléseken, úgy gondolom, fontos, hogy a YEPP jelentős részt vállaljon a fenti program kialakításában is, mivel ez határozza meg pártunkat a következő évtizedben. Továbbá, kiemelten fontos, hogy a YEPP és a többi tagszervezetünk még aktívabban tegyen azért, hogy az Európai Unió és annak egyes társadalmai közötti különbségek áthidalhatóak, kiegyensúlyozottabbak legyenek. Meggyőződésem, hogy Dömötör Csaba és a YEPP elnökségi tagjai mindent meg fognak tenni azért, hogy közösen megbírkózzunk ezekkel az előttünk álló feladatokkal.

A teljes interjú a fidelitas.hu-n olvasható.

(fidelitas.hu)