Horváth: Magabiztosabb nemzetre lenne szükség
2011. augusztus 20., 09:18

Magabiztosabbnak kellene lennie a nemzetnek a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjével kitüntetett Horváth János szerint. A fideszes képviselő, az Országgyűlés korelnöke az MTI-nek azt mondta, a magabiztossághoz a magyaroknak a történelmükből kellene tanulniuk, abból ugyanis látható, hogy korábban "nagyszerű dolgokat vittünk véghez".

Horváth Jánosnak augusztus 20-a alkalmából az amerikai magyar emigrációban végzett tevékenysége, a magyar parlamentarizmus legjobb hagyományainak megőrzése, közéleti szerepvállalása, példaértékű életútja elismeréseként adományozta a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét az államfő. "Barátaim, ismerőseim, sors- és bajtársaim közül milyen sokan megérdemelnék ezt a kitüntetést! Miért éppen én kapom, miért éppen én veszem át?" - ezekkel a szavakkal reagált az MTI-nek az idén 90 esztendős Horváth János kitüntetésére, majd azzal folytatta, "én veszem át, mert én itt vagyok, de mindezt azoknak a nevében is teszem, akik rászolgáltak erre". Példaként említette - életútjából - a magyar függetlenségi mozgalmakat, amelyeknek ő maga már az 1930-as évek végén tagja lett, amikor "Magyarország már csúszott a rossz, a hitleri német befolyás irányába". A sort az ellenállási mozgalommal folytatta - amelynek egyik vezetője volt -, majd megemlítette a második világháború utáni újjáépítést, az 56-os forradalmat és az Egyesült Államokban töltött 41 évét.

Felidézte, 1945-ben tagja lett a parlamentnek nemzetgyűlési képviselőként. "Nagy események voltak akkor, amelyeknek mind részese voltam" - mondta, kiemelve az újjáépítést, a hiperinflációs pengő eltűnését, a forint megjelenését. Úgy fogalmazott: "Milyen jó volna, ha a mai Magyarország emlékezne ezekre, és odafigyelne arra, hogy valamikor milyen nagy dolgokat volt képes teljesíteni ez a nemzet." A tengerentúlon töltött éveiről szólva kifejtette: a forradalom küldöttjeként látogatott New Yorkba és Washingtonba 1956 novemberének közepén. Mint felelevenítette, akkor még csak egy átmeneti, rövid utazásra készült, ám végül nem jöhetett haza, s így 41 évig Amerikában élt, ahol jó ideig a magyar ügyek, a magyar politika intézése volt az elsődleges feladata sok más magyarral együtt, akik közül név szerint említette Varga Béla korábbi házelnököt és Nagy Ferenc volt miniszterelnököt. Később egyre inkább a tudományos élet felé fordult, a közgazdaság-tudomány professzora lett. Mint fogalmazott, jó, lojális amerikainak érezte magát, mindezt azonban azzal a tudattal, hogy párhuzamosan "van egy magyar inkarnációm". Hozzátette, nem jelentett számára konfliktust annak eldöntése, hogy "magyar vagyok vagy amerikai vagyok", a kettő ugyanis nem áll egymással ellentétben, hanem éppen erősíti egymást. Az Amerikában szerzett tapasztalatainak is következménye szerinte, hogy ő lehet időnként az, aki néha megdicséri a mai magyar valóságot, néha pedig korholja, hibáztatja azt, amiért "itt tartunk". Megítélése ugyanis az ország jobb lehetne ma, mint amilyen, például a gazdasági teljesítményt tekintve vagy abban, hogy a magyar társadalom hogyan látja önmagát, egyik ember hogyan nézi a másikat. Kifogásolta a magyar társadalom időnkénti szkepticizmusát, önbizalomhiányát, azt, hogy ha belenézünk a tükörbe, nem látjuk szépnek magunkat.

A kitüntetés apropóján lehetne csak mosolyogni, ünnepelni, ám inkább az azzal járó felelősséget kell hangsúlyozni, és megnézni magunkat, kimondani, amit látunk - vélekedett a politikus, aki azt mondta: meglátása szerint magabiztosabbnak kellene lennie a magyar nemzetnek, az ország ugyanis többre képes. Mindehhez a történelemből kellene tanulni, abból ugyanis kiderül, hogy korábban "olyan nagyszerű dolgokat vittünk véghez". "Ha ez egyszer létezett, most is létezik. Ami létezik, az lehetséges" - zárta szavait.

Horváth János 1921. november 7-én született Cecén.
1946-ban a József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közgazdasági Karán diplomázott. 1958 és 1966 között közgazdaságtant hallgatott a Columbia Egyetemen, ahol közgazdaság-tudományi doktorátust szerzett.
1944-ben részt vett a Magyar Nemzeti Függetlenségi Mozgalomban, emiatt a Gestapo letartóztatta. Halálra ítélték, de sikerült megszöknie a börtönből. 1945-ben a kisgazdapárt színeiben nemzetgyűlési képviselőnek választották. 1947 elején a Magyar Közösség-ügyben koholt vádak alapján letartóztatták, majd négyévi kényszermunkára ítélték, parlamenti és törvényhatósági mandátumaitól megfosztották. 1951-ben szabadult.
Az 1956-os forradalom kitörésekor az Országos Gazdasági Újjáépítési Tanács ügyvezető elnöke lett. A forradalom leverése után emigrálni kényszerült, előbb Strasbourgban a Magyar Forradalmi Tanács egyik szervezője, majd New Yorkban a Kossuth Alapítvány egyik létrehozója lett. A Columbia Egyetemen végzett tanulmányainak befejezése után az egyetem oktatója, majd 1968-tól a Butler Egyetem közgazdászprofesszora lett.
1997-ben költözött végleg vissza Magyarországra.
1998-ban Orbán Viktor kérésére elvállalta a Fidesz gazdaságpolitikai bizottságának vezetését. Az 1998-as országgyűlési választásokon, már a Fidesz tagjaként, a párt országos listájáról bejutva 51 év után újra parlamenti mandátumot szerzett, ahogy 2002-ben és 2006-ban is. Varga László 2003-ban bekövetkezett halála után a Ház legidősebb tagja, így korelnöke lett. Tavaly a párt Fejér megyei listájáról lett ismét képviselő.
2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki. 2007-ben megkapta az amerikai Truman-Reagan Szabadság Emlékérmét, majd idén az Amerikai Magyar Koalíció kitüntetését a magyar-amerikai kapcsolatok előmozdításában játszott kiemelkedő tevékenységéért.

(MTI-fidesz.hu)