Végveszélyben
2011. szeptember 6., 08:35

Bogár László: Úgy látszik, hogy nem lehet elégszer elismételni, de a PIGS (Portugália, Írország, Görögország és Spanyolország) megbélyegző, „disznók” jelentésű betűszó megkonstruálása brutális cinizmussal jelzi, hogy eleve eldöntött kérdésről van itt szó. A „birodalom” erőforrásai kifogyóban, elemi szinten is alig képes üzemeltetni az impériumát, így az egész folyamat egy tudatosan megkomponált akciósor a „disznók” levágására. A másik súlyos tévedés, hogy azt a horribilis pénzösszeget, amit az EU megítélt Görögország számára, az „ingyenélő” görög társadalom kapja! Ez az európai adófizetők zsebéből kivett kétszázmilliárd euró a Görögországnak hitelező bankok szuper-extraprofitját növeli. Hogy jobban érthető legyen: az euró alapkamata most 1,5 százalék, a görög állampapírok kamatát viszont gyakorlatilag másfél év alatt sikerült 5-ről 45 százalékra (!) felvinni. Kizárólag azért, mert a hitelkockázati mutatót a csinált hisztériával az egekbe emelték, arra hivatkozva, hogy a görög állam a csőd felé halad. Vegyük észre: az emelés indoka, hogy „ha csődbe jut…”, vagyis ha mégsem jutna csődbe, akkor erre hivatkozva az Európa népeiből kiszivattyúzott gigantikus pénzösszegeket vissza kellene fizetnie a birodalom pénzhatalmi oligarchiáinak, amire persze nem kerül sor.

(Magyar Hírlap, 2011. szeptember 6.)