Cél, hogy minél több hulladék kerüljön hasznosításra
2011. szeptember 7., 17:06

Az újrahasznosítandó hulladék arányát, a környezetvédelemben dolgozók számát, és a megújuló energiák hasznosítását is tartalmazza a Nemzeti Környezettechnológiai Innovációs Stratégia (NKIS), amely az azt elfogadó kormányhatározat mellékleteként jelent meg a legújabb Magyar Közlönyben.

Környezettechnológiának azok a megoldások számítanak, amelyek kisebb környezeti terheléssel járnak, mint a hagyományos eljárások. Az ezek fejlesztéséhez szükséges eszközök közé sorolja az NKIS az adórendszer zöldítését, a zöld közbeszerzést és a támogatási rendszerek ésszerűsítését. Magyarországon a környezetvédelmi beruházások 2009-ben 124 milliárd forintot tettek ki. A csúcs 2005-ben volt 203 milliárd forinttal. A környezetvédelmi iparba tartozó cégek 2009-ben 355 milliárd forint nettó árbevételt értek el. Az ezer forint bruttó hazai termékre (GDP) jutó hulladék mennyisége 2004 és 2009 között 3 kilogrammról 1 kilogrammra csökkent.

A cél az, hogy a hulladék minél nagyobb hányada kerüljön hasznosításra, így például a háztartási hulladék felét kell újrahasznosítani 2020 végéig, ennek eszköze a szelektív gyűjtés. Az építési hulladéknál a célkitűzés 70 százalék. A stratégia a csatornázás és víztisztítás folytatását is tartalmazza: 2006 és 2010 között 6.623 kilométer gyűjtőcsatorna és 3 millió 867 ezer úgynevezett lakos-egyenértékű szennyvíztisztító kapacitás épült az országban, 2015 végéig 6.213 kilométer csatorna és 1 millió 344 ezer lakos-egyenértékű szennyvíztisztító megépítése a cél.

A megújuló energiák kapcsán az NKIS egy akadémiai tanulmányból idéz. Napenergiából a jelenleg hasznosított 30-szorosa, geotermikus energiából a 14-szerese, szélenergiából a 13-szorosa, míg vízenergiából a 7-szerese áll rendelkezésre. Legnagyobb jelentősége a biomasszának lesz a jövőben, miután ennek a hasznosítása a legelmaradottabb. Nagy vízi erőmű nem épül, a kisebb vízfolyásokon támogatja a létesítésüket a stratégia. Az NKIS magáévá teszi azt az uniós irányelvet, amely szerint 2019-től az új középületek, 2020-tól pedig minden új épület közel nulla energia-igényű legyen. Az NKIS melléklete táblázatot közöl a környezetvédelemmel kapcsolatos területek foglalkoztatottairól. Az ilyen szolgáltatóknál 2009-ben 20 ezren dolgoztak, a számuk 2020-ra 50 ezerre növekszik. A környezetvédelmi iparban tevékenykedők száma pedig 19 ezerről 47 ezerre emelkedik.

(MTI-fidesz.hu)