FIDESZ.HU > Sajtóanyagok > Közlemények Nyomtatás
Ablak bezárása
Czene Attila köszöntötte a 70. születésnapját ünneplő Albert Flóriánt

Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára köszöntötte Albert Flórián aranylabdás futballistát, a nemzet sportolóját 70. születésnapja alkalmából.

Létrehozva: 2011. szeptember 16., 13:55

A Császár becenéven is ismert labdarúgó 2004-ben kapta meg a Nemzet Sportolója címet. 2007-ben szülőfaluja, Hercegszántó első díszpolgára lett, s ugyanebben az évben, december 21-én a Ferencváros Üllői úti stadionját róla nevezték el. A futball-legendát 2010-ben, Budapesten választották a főváros díszpolgárává. A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével 2011-ben tüntették ki, a magyar labdarúgás területén végzett példa értékű sportolói és edzői tevékenysége, életpályája elismeréseként.

A sportért felelős államtitkár ünnepi köszöntőjében Szepesi Györgyöt idézve elmondta: Ő volt az a játékos, aki befért volna az Aranycsapatba is. 41 szeptemberében született, még nem érte el a 18. életévét, mikor már a válogatott csapat tagja lett. Sőt, még Puskás Öcsit is megelőzte ezzel. Már 58-ban, 17 éves korában meghódította a közönséget, mert csodálatosan játszott, és nagyon viharos tapsot kapott a jugoszlávok elleni ifjúsági válogatott mérkőzésen.

Kevés olyan magyar futballista van, aki pályafutása alatt végig ugyanabban a klubcsapatban játszott, olyan meg csak egy, akinek a teljesítményét Aranylabdával díjazták - emlékeztetett az államtitkár, aki jó egészséget kívánt a sportolónak.

A születésnapi ünnepségen köszöntőt mondott Takács Tibor, a Nagy Béla Hagyományőrző Társaság elnöke, Bánki Erik, az Országgyűlés Sport- és turizmus bizottságának elnöke, Bácskai János, Ferencváros polgármestere és Szelenczey Balázs, Tarlós István kabinetfőnöke is, akinek beszédét Budapest főpolgármesterének videó üzenete követte. Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club elnöke átadta az ünnepeltnek Orbán Viktor miniszterelnök köszöntő levelét is.

Az olimpiai bajnok államtitkár Albert Flórián tiszteletére, kérésre, méterben úszta le a sportlegenda éveinek számát az ünnepség helyszínéül szolgáló Gellért Fürdőben. E hagyomány egyébként öt évvel ezelőtt indult. Legutóbb szintén Takács Tibor elnök felkérésére az ünnepeltet úszásával Kovács Ágnes olimpiai bajnok örvendeztette meg.

Kiadó: Nemzeti Erőforrás Minisztérium