Lázas álmodozás
2011. szeptember 20., 08:47

Nánási Tamás: A Gyurcsány-csomagok idején nem volt gazdasági válság, és olyan hitel sem terhelte az országot, aminek a törlesztése évente csaknem ezermilliárd forintba kerül, és amit az előző kabinet hagyott az országra. Most viszont mindkettő van: az eurózóna adósságai miatt bekerültünk a válság második hullámába, és kezünkön-lábunkon ott a béklyóként szorító IMF-tartozás.

Most nem a széjjelszórt pénzt kell pótolni, és nem a kormány bűneiért fizet az ország, mint annak idején. Nem Orbán Viktor és Matolcsy György kedvén és hangulatán múlik, hogy mi is kerül a jövő évi költségvetésbe. A bírálók mostanra elfeledték, hogy tavasszal teljesen megváltoztak a nemzetközi feltételek. Jórészt az exporttól függ a hazai termelés, és amikor külpiaci partnereinknél leállt a növekedés, nálunk is ugyanez következett be. A Nyugat válsága miatt kellett lefeleznünk a jövő évre tervezett gazdasági növekedést is. Európában szinte mindenhol a kiigazításokon van a sor. Mi is ezt tesszük, csak azzal a különbséggel, hogy azon kevesek közé tartozunk, akik bár nem tartozunk az eurózóna tagjai közé, tartjuk az ott meghatározott államháztartási hiánycélt.

(Magyar Nemzet, 2011. szeptember 20.)