Katonai középiskolai szakképzés indul Debrecenben
2011. szeptember 20., 13:32

Országosan egyedülálló katonai középiskolai szakképzés indításáról írt alá szándéknyilatkozatot Hende Csaba honvédelmi miniszter és Papp László debreceni alpolgármester kedden Hajdú-Bihar megye székhelyén. A képzés a jövő tanévben indul két osztállyal.

A kormány elkötelezett a tiszti és tiszthelyettesi képzés megújításában, ennek egyik fontos állomásaként alakult meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem - mondta Hende Csaba az aláírást megelőző sajtótájékoztatón.

A miniszter fontosnak nevezte, hogy középiskolai katonai szakképzésre is legyen lehetőség, idővel ne csak külön osztályokban, hanem külön erre szakosodott iskolákban is.

Emlékeztetett a katonasuli programra, amely módot ad arra, hogy választott tárgyként katonai ismeretekből érettségizni lehessen. A honvédelem megújulásának másik fontos állomása, hogy az új nemzeti alaptantervben már kötelező lesz a katonai ismeretek alapszintű oktatása is.

Hende Csaba a debreceni Gábor Dénes Műszaki Szakközépiskolától azt várja, hogy a felmenő rendszerben induló képzésével egészséges életmódra, fegyelemre, pontosságra és hazaszeretetre nevelje a tanulókat. "Nem lesz kötelező a katonai pálya azok számára, akik itt végeznek, a nemzet számára megbízható és hasznos állampolgárok nevelése az elsődleges cél" - húzta alá a miniszter.

Papp László alpolgármester (Fidesz-KDNP) a város életében kiemelkedőnek nevezte a honvédelem múltját és jelenét; napjainkban az 5. Bocskai István Lövészdandár jelenlétét. A debreceni önkormányzat személyi és tárgyi eszközökkel áll majd a katonai szakképzés szolgálatába - tette hozzá.

Hende Csaba kérdésre válaszolva kitért rá, hogy a modern hadászatban elengedhetetlenek a műszaki és az informatikai ismeretek, a Gábor Dénes szakközépiskola ebből a szempontból ideális helyszín, hiszen mindkét területen magas színvonalú képzést nyújt.

(MTI-fidesz.hu)