Magyar-román határon átnyúló együttműködés
2011. szeptember 21., 16:23

A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Programot a 2007-2013 közötti uniós költségvetési időszakban 211 millió euróval támogatja az Európai Unió (EU) - mondta Simó Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) nemzetközi együttműködési programok irányító hatóságának vezetője szerdán Debrecenben.

A több mint 260 megvalósítás alatt álló projektre megítélt uniós támogatás összege 135 millió euró - tette hozzá a szakember a magyar-román együttműködés jegyében rendezett szakmai konferencián. A tanácskozást követő szabadtéri rendezvényen Simó Balázs elmondta azt is, hogy további 20 millió eurós támogatásról az ősszel döntenek, s meghirdetnek újabb 50 milliós pályázati forrást is, amelyre januárig pályázhatnak a határ menti együttműködés fejlesztésében szerepet vállaló partnerek. Papp László (Fidesz), Debrecen alpolgármestere szerint az EU jelentőségéhez mérten kiemelten támogatja a térséget, s reményét fejezte ki, hogy ez így lesz az unió következő költségvetési ciklusában is.
Eddig elsősorban a közlekedés, a szállítás, a kultúra és a kommunikáció területén valósult meg ígéretes együttműködés a határ két oldalán - fűzte hozzá.

A Debrecen főterén felállított sátrakban, a "HURO-FEST" rendezvény keretében az érdeklődők a folyamatban lévő és a már megvalósult projektekkel, s az új pályázati lehetőségekkel ismerkedhettek meg.

(MTI-fidesz.hu)