Változtatnának az országgyűlési képviselők javadalmazási rendszerén + videó
2011. szeptember 23., 14:37

Minden magyar országgyűlési képviselőt 2012. szeptember 1-jétől a helyettes államtitkárokra vonatkozó bérrendszer - alapilletmény, illetménykiegészítése, vezetői illetménypótlék - illetne meg, ami körülbelül bruttó 750 ezer forintnak felel meg - tartalmazza Lázár János, a Fidesz frakcióvezetőjének önálló képviselői indítványa, amely az országgyűlési képviselők javadalmazásának módosítását célozza meg. A frakcióvezető pénteken sajtótájékoztatón ismertette az indítvány részleteit. Lázár ugyanitt arról is beszélt: a Fidesz-KDNP frakciószövetség szeptember 27-ei frakcióülésén hallgatja meg Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter 2012-es évre vonatokozó költségvetési tervét.

Lázár János rendkívül képmutatónak nevezte a magyarországi képviselői javadalmazás viszonyait. Elmondása szerint azt a célt tűzték maguk elé a frakcióban, hogy változtassanak a helyzeten; egyértelművé, átláthatóvá tegyék a rendszert.

Ma Magyarországon egy képviselő jövedelme azon múlik, hogyan ügyeskedik az állami lehetőségekkel, ezt én képviselői hivatáshoz méltatlannak gondolom – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője, hozzátéve, javaslata az átláthatatlan, ellenőrizhetetlen, elszámoltatásra alkalmatlan pénzügyi, gazdasági jövedelmi viszonyokon szeretne változtatni. Az elképzelés célja, hogy minden pénzügyi visszaélést kizárjunk a jövőben – szögezte le Lázár.

Minden magyar országgyűlési képviselőt 2012. szeptember 1-jétől a helyettes államtitkárokra vonatkozó bérrendszer - alapilletmény, illetménykiegészítés, vezetői illetménypótlék - illetne meg, ez körülbelül bruttó 750 ezer forintnak felel meg. Ezt meghaladóan semmiféle pénzbeli juttatásra nem lenne jogosultak a képviselők – folytatta a kormánypárt képviselőcsoportjának vezetője.

Lázár János a képviselők nem pénzbeli juttatásai kapcsán elmondta, a képviselők választókerületük központjától függően névre és rendszámra szóló, nem átruházható üzemanyagkártyára lennének jogosultak, amit havi rendszerességgel lehetne feltölteni. Ez a jelenlegi adószabályok szerint magángépjármű hivatali célú használatára alkalmas konstrukció lenne – fűzte hozzá.

A politikus beszélt arról is, jövőre megszűnne a képviselők lakhatási támogatása. Egy parlamenti képviselő abban az esetben lenne jogosult az Országgyűlés által biztosított lakásra, ha ő maga, vagy a vele egy háztartásban élő közeli hozzátartozója nem rendelkezik Budapesten lakó célú ingatlannal. Lázár megemlítette: szigorító szabály volna a jelenlegihez képest, hogy a képviselővel egy háztartásban élő hozzátartozójának sem lehetne a fővárosban lakó célú ingatlanja. A honatyák csak egy lakáskulcsot kapnának, a lakás bebútorozásáról és a költségek viseléséről saját maguknak kellene gondoskodni.

A képviselői munkatársakat érintően Lázár János arról beszélt, arra is javaslatot fog tenni, hogy a jelenlegi egy alkalmazottal szemben az Országgyűlési Hivatal még egy politikai munkatárs alkalmazását biztosítsa minden képviselő számára. A javaslat az önkormányzatok kötelező feladatává tenné a választókörzettel, vagy azzal nem rendelkező parlamenti képviselők elhelyezését is – húzta alá a Fidesz frakcióvezetője. A választókörzet székhelye szerint illetékes önkormányzat kötelezően el kell, hogy helyezze a városházán a képviselőt, megfelelő irodát, telefon és faxkészüléket, internet lehetőséget, illetve ügykezelő munkatársat kell számára biztosítani. Ennek minden költségét az önkormányzatnak kell viselnie: megyei listáról parlamentbe került képviselő esetében a megyeinek, fővárosi listáról bekerült képviselő esetében pedig a Fővárosi Önkormányzatnak – közölte a fideszes politikus.

Lázár kitért rá: a képviselők a javaslat szerint ezentúl semmilyen prémium egészségügyi szolgáltatást sem vehetne igénybe.  A parlamenti képviselőket csak azok az egészségügyi szolgáltatások illetnék meg, ami a járulékból következnek, többletszolgáltatás vásárlására nem lenne lehetőségük – tette hozzá.

Arról is beszélt, az elképzelés szerint parlamenti mandátum megszűnése esetén a jelenlegi hat havi alap és pótdíj átlagának megfelelő juttatás helyett csak három havi járna a honatyáknak. Mint folytatta, mindezek mellett változás lehet az is, hogy a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok, a miniszterelnöki biztosok, a kormánymegbízottak, a kormánybiztosok, a miniszterelnöki megbízottak és a miniszteri biztosok, ha parlamenti képviselők is egyben, a kormányzati és a képviselői megbízatás alapján járó jövedelmük közül csak az egyiket vehetnék fel.

Lázár János elmondta, javaslatát hamarosan megküldi az Alkotmányügyi Bizottságnak, amit egyéni képviselői indítványként terjeszt majd elő.

A frakcióvezető ugyanitt arról is beszélt: a Fidesz-KDNP frakciószövetség szeptember 27-ei frakcióülésén hallgatja meg Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter 2012-es évre vonatokozó költségvetési tervét.

(fidesz.hu)