"Jót tenne a városnak, ha máskor is kevesebb autó lenne"
2011. szeptember 23., 16:23

Több ezer európai várossal együtt Cegléd is csatlakozott az európai autómentes naphoz. Néhány órára lezárták a Rákóczi út egy részét, illetve a Református Nagytemplom előtti útszakaszt, hiszen ott több száz iskolás vett részt programokon. Sokan vélekedtek úgy, jót tenne a városnak, ha máskor is kevesebb autó lenne az utakon.

A Rákóczi út egy része erre a napra le volt zárva, és a Református templom előtt sem jártak az autók. A Ceglédi Rendőrkapitányság és a Pest Megyei Vöröskereszt munkatársai közreműködésével színes és érdekes programok várták az érdeklődőket. Aszfaltrajzolás, kerékpáros ügyességi vetélkedők - az iskolások így csatlakozhattak az autómentes naphoz Cegléden.

A Városháza udvara zárva volt a gépkocsik elől. A hivatal dolgozói, önkormányzati vezetők, így a polgármester is gyalog vagy kerékpárral közlekedve érkezett. Földi László Cegléd Város polgármestere fontosnak tartotta, hogy városi szinten csatlakozzanak ehhez a programsorozathoz.

Földi László, Cegléd Város polgármestere kijelentette:  'az autómentes napot azért hirdettük meg és csatlakoztunk az országos akcióhoz, mert szeretnék felhívni a ceglédiek és Cegléd környékiek figyelmét arra, hogy nem biztos, hogy a város közepén állandóan autóval kell közlekedni. Lehet akár gyalogosan vagy kerékpárosan is. Én azt gondolom, hogy ez egy jó figyelemfelhívás és nagyon örülök, hogy sokan csatlakoztak az eseményhez'.

Fontos, hogy megváltozzon az egy fecske nem csinál nyarat hozzáállás. Erről Illés Zoltán a környezetügyért felelős államtitkár beszélt. A cél az lenne, hogy ne csak ezen az egy napon kapjon figyelmet a tömegközlekedés, a kerékpározás vagy gyaloglás. Egy ember példamutatása is eredményes lehet. Ez a példa pedig, ha ezt az állam segíti is ösztönzéssel, akkor egy meg egy meg egy adja azt, hogy százezrek és százezrek ébrednek úgy naponta, hogy alternatív megoldásként gyalogolnak, vagy kerékpároznak - szögezte le a politikus.

(MTI-fidesz.hu)