Képlet alapján szabták ki a Mal bírságát
2011. szeptember 27., 13:48

Létezik egy matematikai képlet, mely alapján kiszámították a Mal Zrt.-re kirótt, 135 milliárd forintos bírságot – jelentette ki Illés Zoltán környezetvédelemért felelős államtitkár az m1 Ma reggel című műsorában.

Hangsúlyozta: a bemeneti oldalon 1,8 millió köbméter vörösiszapról van szó, másfelől van egy szorzótényező, melyet 1,5-ös értékkel kell figyelembe venni, hiszen tíz ember halt meg a katasztrófában, és több mint ezer hektárt öntött el az iszap. A harmadik tényező a fajsúly, mely a fizika törvényei értelmében adott. Ha ezeket behelyettesítjük a képletbe, kijön a 135 milliárd forint – magyarázta Illés.

Emlékeztetett: a kormány 100 százalékig kiáll a cég mellett, mely az Európai Unión belüli alumíniumtermelés 12 százalékát adja, és 6 ezer embert foglalkoztat.

Beszélt arról is, hogy kötelező biztosítást vezetnének be a veszélyes anyagokkal dolgozó cégeknek. A Mal Zrt. 10 millió forintos biztosítással rendelkezett ugyan, de a kárelhárítás költsége elérte a 35 milliárd forintot – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Kiemelte: a világon mindenütt kötnek biztosítást az ilyen cégekre, hogy ne az adófizetők pénzéből fizessék a munkálatok költségeit. Megemlítette: az előző kormány az unió nyomására sem utalta egyetlen államigazgatási szerv hatáskörébe a gátak állékonyságának vizsgálatát, tavaly az Orbán-kormány jelölte ki erre a feladatra a bányakapitányságot. Korábban a jegyző volt hivatott az ellenőrzésre, ami önmagában abszurd – vélte Illés.

(MTI-fidesz.hu)