Átszervezte a Békés Megyei Önkormányzat a fenntartásában működő intézmények élelmiszer-ellátását, felújítottak és kapacitást bővítettek három város három főzőkonyhájában.
A megyei önkormányzat saját forrásból valamivel több mint 300 millió forintot költött arra, hogy a szarvasi, a mezőkovácsházai és a békési intézményeiben működő konyhákat felújítsa és korszerűsítse. A beruházás befejeztével a továbbiakban csak ez a három konyha látja el a többi, számos telephelyen működő intézményegység élelmezési feladatait - közölte a szerdai átadási ünnepségen a megyei közgyűlés elnöke.
Farkas Zoltán (Fidesz) elmondása szerint a rekonstrukciós munkálatoknak köszönhetően a meglévő konyhák kapacitása több mint a duplájára, napi 1600 ételadagról közel négyezerre növekedett. A három központ korszerű technológiával felszerelt főzőkonyhájából szolgálják ki a térségben működő többi szociális és képzőintézmény lakóit, illetve diákjait.
Az elnök a főzési feladatok átszervezésétől, amelyet egyébként országosan is egyedülállónak nevezett, azt várja, hogy csökkenjenek az üzemeltetési költségek, ugyanakkor javuljon az ételek minősége. A most felújított konyhákban ráadásul a megye szakképző intézményeiben tanuló szakácsok és cukrászok a legmodernebb körülmények között sajátíthatják el a szakma fortélyait is.
A fejlesztések után immár arra is lehetőség nyílik, hogy a három konyhában nem csak a megyéhez tartozó intézményeknek, hanem külső cégeknek is főzzenek. A konyhák ugyanis még rendelkeznek a piacon is hasznosítható szabad kapacitással - hangzott el.