A költségvetés stabil alapokra épül + videó
2011. szeptember 30., 16:09

A költségvetés legnagyobb erénye, hogy segíti a görög út elkerülését, és hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország el tudjon rugaszkodni a következő esztendőben az európai válságzónától – jelentette ki Rogán Antal pénteki sajtótájékoztatóján a 2012-es költségvetés tervezete kapcsán.

A kormány a Ház elé terjesztette a 2012-es költségvetési javaslatot. A költségvetés főbb céljai közül Rogán Antal kiemelte az államadósság csökkentésének folytatását, és azt, hogy saját lábára állhat a nyugdíjrendszer. Az utóbbi kapcsán emlékeztetett arra, hogy a kormány egy fenntarthatatlan helyzetet örökölt, a nyugdíjkasszában óriási hiány tátongott. Az intézkedéseknek köszönhetően a nyugdíjrendszer helyzete kezdett stabilizálódni, és ha a következő esztendőben a költségvetésben foglalt döntéseket is végigviszik, akkor fenntartható nyugdíjrendszert sikerül kialakítani – fejtette ki a képviselő. Az államadósság-csökkentés kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy az Magyarországon kívül csak Svédországnak sikerül Európában.  Rogán Antal fontosnak tarja az egészségügy, és az egészségügyi kassza saját lábra állítását, illetve a munkahelyteremtést. A munkahelyteremtéssel összefüggésben felhívta a figyelmet a Start munkaprogramra, mely 200-300 ezer embernek jelent új lehetőséget.

A politikus aláhúzta: a költségvetés egyik célja az adórendszer egyszerűsítése. A következő évi költségvetés egy óriási előrelépés abban atekintetben, hogy a személyi jövedelemadó-rendszer 2013-ra teljesen egységessé, mindenki által kiszámíthatóvá, egy arányos, 16 százalékos egykulcsos adórendszerré tudjon átalakulni. Ennek érdekében jövőre sehol, egyetlen egy jövedelmi kategóriában nem emelünk az adóterheken, és elkezdődik az úgynevezett félszuperbruttó kivezetése – jelentette ki Rogán Antal. A következő évben jól járhatnak az alacsony keresetűek, a minimálbéren foglalkoztatottak, akik hozzájutnak a gyerekek után járó adókedvezményhez, támogatáshoz – fűzte hozzá. Példaként említette, hogy egy minimálbéren kereső, gyereket nevelő szülő jövőre nettó 10 ezer forinttal is többet kereshet.

A képviselő azt is fontosnak nevezte, hogy adót csak olyan, fogyasztáshoz kapcsolódó területen emelnek, ahol a befizetés reális, és nem szűkíti a magyar gazdaság lehetőségeit. Rogán Antal szerint így egy fenntartható, működőképes adórendszer alakul ki; a fogyasztást terhelő adók némileg növekednek, de a munkát terhelő adókra nem kerül súly, sőt azok mértéke lépésről-lépésre csökken.

Rogán Antal arról is beszélt, hogy 2011-ben nagy jelentősége volt az arányos adórendszernek abban, hogy segítette a magyar gazdaságban a fogyasztás fennmaradását. Azt tapasztalhattuk, hogy az egykulcsos, arányos adórendszerrel a családoknál maradó többszáz milliárd forintnak köszönhetően sokan tudták rendezni rezsitartozásaikat, megpróbáltak fenntartani hiteleiket, és a megtakarítások is növekedtek, a fogyasztás pedig szinten maradt – fűzte hozzá.

A fideszes politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a bennünket körülvevő nemzetközi környezet, az európai adósságválság olyan helyzet eredményez, amely hazánk számára is folyamatos kockázatokat és kihívásokat rejt. Rogán Antal ezért a büdzsé fontos erényének tartja, hogy rekord szintű – 300 milliárd forintos – tartalékot foglal magában, amely képessé teszi az országot a következő évben a válsághelyzetek gyors és azonnali kezelésére. 150 milliárd forint országvédelmi célokat, 50 milliárd kamatkockázati célokat szolgál, 100 milliárd forintot pedig az általános tartalék teszi ki – fűzte hozzá, megjegyezve: még soha nem készült költségvetés ekkora biztonsági tartalékkal.

A politikus szerint ha visszatérnénk ugyanazokhoz a megoldásokhoz, amelyekkel az MSZP-kormányok dolgoztak 2002 és 2010 között, akkor Magyarország veszélyeztetettsége nőne. Választani csak a válságtól való elrugaszkodás és a görög út között lehet. Meggyőződésünk szerint a költségvetés, és a kormány által lefektetett gazdaságpolitikai megoldások a válságtól való elrugaszkodást szolgálják, azok a megoldások, amelyeket az ellenzéki pártok kínálnak, azok a görög úthoz vezetnek vissza – fogalmazott Rogán Antal.

(fidesz.hu)