Giró-Szász: Folyamatosak az egyeztetések + videó
2011. október 3., 12:41

A hétvégi demonstrációkról, a költségvetésről, a frankhitelesekről és a jövedelemadó rendszeréről beszélt többek között a TV2 Mokka című műsorában Giró-Szász András kormányszóvivő.

A hétvégi tüntetés kapcsán Giró-Szász András leszögezte: a kormány határozott álláspontja, hogy mindenki tüntethet alkotmányos jogával élve egyénként vagy szervezetként, ugyanakkor erkölcsileg megengedhetetlen, hogy életerős emberek sokkal korábban menjenek nyugdíjba, nagy terhet helyezve ezáltal a társadalomra. Emlékeztetett arra, bizonyos szakszervezeti vezetőkkel kapcsolatban már tavasszal lehetett a napilapokban olvasni, hogy „érdekes pályát” jártak be, és furcsa kapcsolataik vannak a politika világával. A kormányszóvivő elmondta azt is, hogy folyamatosak az egyeztetések a szakszervezetekkel.

A kormány és a parlament 2010 őszén döntött arról, hogy 16 százalékos, egykulcsos személyi jövedelemadó lesz, melyet 2013-ra vezetnek be teljeskörűen. Az első lépések megtörténtek tavaly, az idén kivezetésre kerülnek az adójóváírások és két lépcsőben a félszuperbruttó. Bruttó 202 ezer forintos jövedelem alatt kivezetik az adójóváírásokat, a félszuperbruttót, és 202 ezer forint felett a félszuperbruttót két lépcsőben vezetik ki. Ez azt jelenti, hogy forrás marad az államnál, melyet a 202 ezer forint alatti bruttó jövedelemmel rendelkezőkre fordít.  Giró-Szász András elmondta azt is, hogy a jövedelemadó tekintetében a munkaadókkal is folyamatosak az egyeztetések. Az állami szférából a piaci szférába átmenők számára az állam nagyon komoly járulékkedvezményeket ad – fűzte hozzá.

Az állam érdeke és felelőssége is segíteni a devizahitel-válságban. Ehhez kapcsolódik, hogy az állam mindenképpen szeretne valamilyen alternatív lehetőséget, otthonteremtési programot biztosítani. Egy összetett, hat-hét lépcsőből álló csomagban gondolkodik a kormány, mely részleteit rövidesen nyilvánosságra hozzák – mondta el Giró-Szász András. A kormányszóvivő felhívta a figyelmet arra, ha maradt volna az első Orbán-kormány által elindított otthonteremtési program, akkor az ország kitettsége a töredéke lenne a mostani kockázatoknak.

A kormány biztonságos költségvetést alkotott. Giró-Szász András ezzel összefüggésben felhívta a figyelmet a 300 milliárd forintos védelmi alapra.

(fidesz.hu)