Szijjártó: Ennyit kormány még nem egyeztetett + videó
2011. október 3., 13:48

Néhány szakszervezet tárgyalás helyett inkább hangoskodással próbálja politikai ambícióját kielégíteni - hangsúlyozza a kormányfő szóvivője. Nem mindegy, hány tüntetőt tudnak összeszedni azok, akik azt mondják, hogy az emberek érdekeit képviselik, miközben politikai pecsenyéjüket sütögetik – jelentette ki Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az m1 Ma reggel című műsorában.

Ennyit szakszervezetekkel kormány még nem egyeztetett, mint a mostani – szögezte le Szijjártó, aki hiteltelennek tart minden ezzel ellentétes megnyilvánulást. Hangsúlyozta: a Munka törvénykönyvéről valamennyi szakszervezett elmondhatta a véleményét, voltak azonban olyanok, melyek inkább hangoskodással próbálták a saját politikai ambícióikat kielégíteni. A siketek párbeszéde az, ha valakinek azt mondja a kormány, légy szíves, mondd el a véleményed, ő pedig azt kiabálja, hogy nem hallgatják meg - jegyezte meg.

Leszögezte: inkább a rendőrség becslésének hisz, a hatóság szerint tízezren vehettek részt a hétvégi, szakszervezeti demonstráción, míg a szervezők 40-50 ezerre becsülték a résztvevők számát. Az előző évek gyakorlatával szemben nem homokba dugjuk a fejünket, hanem figyeljük a nemzetközi gazdasági környezet változásait, a kormány minden helyzetre fel van készülve, és minden helyzetre forgatókönyv van a fiókban, nem tud meglepetés érni minket – mondta a miniszterelnök szóvivője.

Beszélt arról is: jövőre legalább egy százalékponttal tervezik csökkenteni az államadósságot. Ellentétben a nagy európai országokkal, melyek adóssága folyamatosan nő, mi tudtunk változtatni, ami egy óriási versenyelőny, és Európa-szerte elismerést vált ki - fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, hogy jövőre ki védi meg az alacsony keresetűeket, Szijjártó azt válaszolta: ez a kormány feladata. Emlékeztetett arra, hogy a minimálbér jelentős megemeléséről döntött a kabinet, és 5 százalékos béremelésre tesznek javaslatot a gazdasági szféra szereplőinek.

(hirado.hu)