Szijjártó: Emelni fogjuk a szintet
2011. október 4., 09:01

Orbán Viktor szerint a rendszerváltáskor hibásan osztották szét a feladatokat és a pénzt is, ezért most újra kell gondolni az egész rendszert. Átveszi az állam a megyei intézményeket. Mit kezd a kormány az intézményhálózat 180 milliárdos adósságával? - erről beszélt Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő a Közbeszédben.

Szijjártó Péter elmondta: a megyei önkormányzatok egyre több feladatot kaptak, hitelt kellett felvenniük ahhoz, hogy ezeket el tudják látni, így adósságspirálba kerültek. Nyilván a bankoknak sem érdeke, hogy olyan ügyfeleik legyenek, aki egyre inkább eladósodnak, és nem hogy nem tudják a hiteleket visszafizetni, még újabb és újabbakat kell felvenniük. Az állam ezzel szemben biztos ügyfélként tűnhet fel a bankok előtt, hiszen azzal, hogy átvállalja a 19 megyei önkormányzat adósságát, van egy világos és erős szereplő, amellyel a bankoknak tárgyalniuk kell – jelentette ki a szóvivő. Nyilvánvalóan az állam, összefogva ezt a szerteágazó adóssághegyet, sokkal könnyebben tud majd megegyezésre jutni a menetrendről, a törlesztésről – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva, miszerint van-e még a bankadó bevezetése óta a bankoknak bizalma a kormányhoz, Szijjártó Péter hangsúlyozta: "a bankadó egy világos menetrend szerint került kivetésre. Ezt a bankokkal a kormány ismertette, majd hosszú tárgyalások során állapodott meg az otthonmentő-csomag első részéről”.

A miniszterelnöki szóvivő szavaiból kiderült, hogy az intézményrendszer ezentúl ésszerűen fog működni: az, hogy az állam egy központból tudja vezényelni majd az oktatási és az egészségügyi központokat, amelyek eddig szerteágazóan, a 19 megyében különböző rendszerekben voltak megtalálhatók, megtakarításokat eredményez.

Szijjártó Péter cáfolta azt, hogy elbocsátások várhatók a szférában. "Ha központi ügyintézés van, ha így állapodnak meg a szállítókkal, sokkal olcsóbban lehet beszerezni a működéshez szükséges eszközöket, lehet látni, hogy valahol munkaerőhiány- vagy többlet van: logisztikával meg lehet oldani, hogy kiegyenlítődjön az intézményrendszer" – szögezte le.

Szijjártó Péter szerint az ország különböző megyéinek anyagi lehetőségeiben nagy eltérések voltak és vannak. Így ezek az önkormányzatok nagyon különböző szintű és minőségű ellátást tudtak biztosítani: ezeket az igazságtalanságokat fogjuk megszüntetni"- jelentette ki.

Műsorvezetői kérdésre, miszerint az egyenlősítés azt jelenti-e, hogy lerontják a színvonalat egy esetleges „elit” iskolában, vagy felemelik a rosszabb helyzetben lévőt, a miniszterelnök szóvivője kijelentette: "az a cél, hogy ott, ahol az emberek eddig alacsonyabb színvonalú ellátásban részesültek, ott ezt a szintet följebb emeljük, nem pedig az, hogy bárhol lerontsuk azt”.

Változik-e a fővárosi struktúra?

A héten egyeztet Tarlós Istvánnal Orbán Viktor. Ki mellé áll a miniszterelnök, milyen lesz a fővárosi közgyűlés összetétele? Szijjártó válaszában kifejtette: "A parlament fogja eldönteni, hogy a választójogi és önkormányzati rendszer átszervezésével hogyan változik, ha változik a fővárosi struktúra".

Budapest az ország fővárosa, így evidens, hogy az azt érintő kérdések a miniszterelnök asztalára kerülnek: beruházások, fejlesztések, vizsgálatok zajlanak, Tarlós István főpolgármester majd elmondja Orbán Viktornak, hogy miről szeretne vele egyeztetni – fogalmazott a miniszterelnök szóvivője. Hogy ez mikor történhet meg, időpont egyeztetési kérdés, valószínűleg a hét második felében – tette hozzá.

(hirado.hu)