Nemzeti kulturális kalap
2011. október 7., 10:37

Nem hiszem, hogy egy művészt, amikor egy absztrakt képet fest, az ecsete vonalvezetésében befolyásolná a politika, és azt sem hiszem, hogy a kész művön látszódna, hogy melyik pártra szavaz -  jelentette ki a Heti Válasznak adott interjújában L. Simon László fideszes parlamenti képviselő, aki Jankovics Marcelltől átveszi a Nemzeti Kulturális Alap elnöki posztját.

- A parlament kulturális bizottságának elnöke, október 15-től pedig a legfőbb kulturális pénzosztó hely vezetője - ilyen még nem volt.

- Az NKA elnöke egyetlen forint szétosztásáról sem dönt.

- Jankovics Marcellt mégis bírálat érte, miszerint a balliberális művészekhez jut az állami támogatás jelentős része. Van ennek köze az elnökcseréhez?

- Nem voltam jelen a miniszter és Jankovics Marcell megbeszélésén, csak azt tudom: kaptam egy feladatot, amit a legjobb tudásom szerint szeretnék elvégezni.

- Milyen lesz a "más szempontokat előtérbe helyező és más koncepciójú irányítás", amiről a személycsere indoklásában olvashattunk?

- Az évi 900 millió forintba kerülő NKA-igazgatóság fenntartási költségeinek csökkentése, a szakkollégiumi szervezet ésszerűbb, átláthatóbb működése, hogy minél több szétosztható pénz maradjon. Ezt a célt szolgálja a kuratóriumok számának csökkentése. A 17 állandó és két ideiglenes kollégium helyett jóval kevesebb is elég, ezért módosítani kell a miniszteri rendeletet.

A teljes interjút a Heti Válasz 2011. október 6 -i számában olvashatják.

((Heti Válasz, 2011. október 6.))