"Többször is elmondtuk, rendpártiak vagyunk"
2011. október 7., 11:42

Az erős, gyarapodó város pozíciójának megszilárdítása, rend a gazdálkodásban és az általános közállapotokban, munkahelyteremtés az ipari park bővítésével és az ehhez kapcsolódó fejlesztésekkel - így foglalta össze a városvezetés legfontosabb eredményeit és céljait Zalaegerszeg polgármestere azon a pénteki sajtótájékoztatón, amelyen az önkormányzat elmúlt egy évét értékelték.

Gyutai Csaba (Fidesz-KDNP) úgy fogalmazott: a zalai megyeszékhelyt sikerült "erős pozícióban" megtartani, a város pénzügyi helyzete továbbra is szilárd, sőt kifejezetten jó. Zalaegerszeg adósságát 2 milliárd forint környékére csökkentették, idén ez csak kis mértékben emelkedhet a nagyobb beruházások miatt.

"Többször is elmondtuk, rendpártiak vagyunk", nemcsak a város közterületei lettek gondozottabbak, de ez a rendszemlélet érvényesült a gazdálkodásban is; a város tulajdonában lévő társaságoknál a nagyobb tulajdonosi kontrollnak köszönhető, hogy a cégek féléves működése növekvő pénzügyi eredményeket tükröz - jelentette ki.

Szavai szerint továbbra is a legfontosabb cél a munkahelyteremtés és a helyi gazdaság erősítése, s az elmúlt egy év alatt is jelentős telephelyfejlesztések és beruházások valósultak meg. Példaként az olasz Sitform Kft. új varrodájának építését, egy gyógyszerüzem átadását és a faipari inkubátorház elkészültét említette.

Gyutai Csaba közölte: a korábbi évek növekvő tendenciája után csökkenő pályára állt a munkanélküliség, amely a városban a nyár folyamán 5 százalék alatt maradt.

Az önkormányzat terveit illetően arról tett említést, hogy csütörtökön egy vasúttársasággal tárgyaltak arról, miként lehet javítani Zalaegerszeg vasúti pozícióit és jobban kihasználni logisztikai adottságait.

Doszpoth Attila (Fidesz-KDNP), a gazdasági ügyekért felelős alpolgármester arról beszélt: az elmúlt évben folytatódtak a belváros rehabilitációs munkálatai, amelyek keretében átalakították és többfunkciójú közösségi térré fejlesztették a piacteret és két nagy közúti csomópontot is felújítottak. Várhatóan még ebben az évben eredményt hoz a belvárost tehermentesítő, bár még épülő út, a Zala folyó jobb partjának csapadékvíz-elvezetési gondjait pedig a készülő új hálózat fogja orvosolni.

Az egy esztendeje indított ökováros program keretében elkészült az önkormányzati Zalavíz Zrt. telepén a biogáz üzem és az azt kiegészítő üzemanyagtöltő kút, amely a cég nyolc autóját látja már el tisztább üzemanyaggal. A tanulmány elkészítésével elkezdődött egy biomassza erőmű építésének tervezése, a városi kerékpárutak hálózatát is szeretnék új szakaszokkal egybekapcsolni, és folytatódnak az idegenforgalmi célú fejlesztések a Gébárti Szabadidőközpontban - tette hozzá Doszpoth Attila.

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP), a humán területért felelős alpolgármester a sajtótájékoztatón kifejtette: részben az Új Széchenyi Terv, részben az önkormányzat saját forrásai felhasználásával oktatási, nevelési és szociális intézményeket újítottak fel több száz millió forintból. A felsőoktatás területén az Infocentrum több mint 600 milliós beruházásának átadását, továbbá a gazdasági főiskola önálló karrá válását említette egyebek közt sikerként.

Megújult a Hevesi Sándor Színház vezetése, a városban élő képzőművészek és alkotók új bemutatkozási lehetőségeket kaptak, a Griff Bábszínház pedig Japán fellépésre készül - folytata, kitérve arra, hogy egyre nagyobb tömegeket vonzanak a város fesztiváljai, ami azért fontos, mert a jövő építése szempontjából kiemelt céljuk, hogy a fiatalok minél inkább sajátjuknak érezzék a várost.

Balaicz Zoltán szólt arról is, egyéni sportágakban a zalaegerszegi sportolók jelentős sikereket értek el, de sajnos a kosárlabda és a futball nem mutat olyan eredményeket, amiket a zalaegerszegiek szeretnének. Az önkormányzat minden tőle telhető segítséget megadott, de plusztámogatást nem tud biztosítani a klubok számára - erősítette meg.

Beszélt arról, hogy a köz- és felsőoktatás komoly átalakítások előtt áll, de az óvodai és bölcsődei nevelés javítása érdekében újabb fejlesztések és férőhelybővítés is várható Zalaegerszegen.

(MTI-fidesz.hu)