FIDESZ.HU > Hírek > Zöld Nyomtatás
Ablak bezárása
Konzultációt kezdeményez a VM

Szakmai körökben újra és újra felmerül az a jogalkotási elvárás, hogy a fagyasztott húsokat ne lehessen felhasználni bizonyos fogyaszthatósági, illetve minőség-megőrzési időtartam után húskészítmények előállítására, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) társadalmi konzultációt kezdeményez a témáról - közölte a tárca.

Létrehozva: 2011. október 10., 18:53 | Utoljára frissítve: 2011. október 12., 14:33

A fogyasztók, kereskedők, előállítók, állattartók és valamennyi érintett véleményét 2011. október 24-ig postán vagy a fagyasztotthus@vm.gov.hu címre kéri a Vidékfejlesztési Minisztérium. A VM legfontosabb céljai között szerepel a hazai lakosság egészségének védelme, az élelmiszerekbe vetett bizalom fenntartása és megerősítése, valamint a hazai vállalkozások érvényesülésének elősegítése. A célok elérése érdekében eddig is nagy előrelépés történt, és további intézkedések várhatóak - mutat rá a tárca közleménye.

Kitérnek arra, hogy a minisztérium éppen ezért társadalmi konzultációt kezdeményez arról, hogy szabályozza-e a fagyasztott húskészítmények felhasználását. Az Európai Unió előírásai értelmében, a fagyasztott hús fogyaszthatósági idejének meghatározása a gyártó felelőssége, de csak a végső fogyasztónak szánt élelmiszereknél kötelező feltüntetni a lejárat időpontját - emlékeztet rá a minisztériumi dokumentum.

A tárca rámutat: az alapanyagként felhasznált fagyasztott terméknél nincs szabályozva, mit kell feltüntetni a címkéken. A szabályozás hiányosságai miatt előfordulhat, hogy olyan húst használnak fel, amelynek közeledik a lejárati ideje, illetve több évig tárolt fagyasztott húsból készítenek húskészítményeket. Különösen a baromfi szektorban ciklikus a hústermék iránti kereslet, a vállalkozások gyakran kényszerből, stratégiai megfontolásból fagyasztják le termékeiket. A közlemény elemzi: a hús mikrobiológiai állapota a lejárati időponthoz közeledve egyre inkább romlik, a fagyasztással a zsírok bomlása következtében avasodás követezhet be, és a hús víztartalma is csökken. A hosszú ideig fagyasztott húsok minősége a fagyasztás során romlik, amit a fogyasztók érdekeinek védelme szempontjából mindenképpen figyelembe kell venni.

A fagyasztott húsok eltarthatóságának szabályozása a magyar alapanyagok keresletének növekedését, közvetett módon az állatállomány gyarapodását eredményezheti, megakadályozhatja a más országokban már „nemkívánatos” készletek beáramlását - mutat rá a dokumentum. A magyar feldolgozói kör ugyanakkor versenyhátrányt szenvedne, hiszen az Európai Unió többi tagállamára nem vonatkozik semmiféle korlátozás, összességében a magyar élelmiszer-előállítók a világpiacon hátrányba kerülnek. A minisztérium a társadalmi konzultáció után fog dönteni arról, hogy szabályozza-e a fagyasztott húsok felhasználását - olvasható a VM közleményében.