Bővülő munkahelyek Hódmezővásárhelyen
2011. október 12., 10:26

Az Imerys Magyarország Tűzállóanyaggyártó Kft. közel 40 százalékkal emeli termelését és 25 fővel bővíti munkavállalói számát a Hódmezővásárhelyen. Lázár János polgármester szerint a több évtizedes múltra visszatekintő gyár támogatása jó döntés volt.

A gazdasági társaság új gyártási technológiát vezet be: az alapvetően „kézi öntési” folyamat átalakítása „gépi öntésre” az átvett termékek selejtszintjét 7,78 százalékról 4,92 százalékra csökkenti – közölte a szakember sajtótájékoztatóján. Az anyag-, és energiamegtakarításon túl az új gyártási folyamat során könnyebbé válik a fizikai munka is. A cég jelenleg 178 fős munkavállalói létszámát 25 fővel bővíti, de a fejlesztések kedvező hatása átgyűrűzik a céggel kapcsolatban álló vállalkozásokra is. Hegedűs Levente közölte, a cégcsoportot is sújtotta a válság, a hatékonysági mutatók azonban Hódmezővásárhelyen a legjobbak, így az a döntés született, hogy egy Spanyolországban bezárt egység termelése az alföldi városba kerül át. Ebben döntő jelentőségű volt a hódmezővásárhelyi önkormányzat 78,67 millió forintos szabad felhasználású, vissza nem térítendő, munkahelyteremtő és -megőrző támogatása. Míg 2009-ben a gyár a „túlélésért harcolt” a válság után megerősödve a vásárhelyi üzem kapacitása jövő év közepéig le van kötve – mondta az igazgató.

Lázár János (Fidesz) polgármester közölte, a több évtizedes múltra visszatekintő gyár támogatása jó döntés volt. Az Imerys az egyik legnagyobb mecénása volt a város kulturális és sportéletének, így természetes, hogy az önkormányzat szükség esetén segít.

Az alföldi város önkormányzata 2007-ben hívta életre a helyi vállalkozások munkahelyteremtő támogatását, amely később kiegészült a munkahelyek megtartásának támogatásával is. A rendelet értelmében a város 500 ezer forintos, szabad felhasználású, vissza nem térítendő támogatást biztosít a helyi vállalkozásoknak minden új munkavállaló 8 órás alkalmazása után, amennyiben a támogatott cég vállalja, hogy a megemelt statisztikai létszámot három évig fenntartja, valamint székhelyét öt évig nem helyezi át a városból. Az önkormányzat a részidős foglalkoztatást is támogatja, a támogatási összeget a foglalkoztatási idő arányában határozzák meg. Hódmezővásárhely a munkahelyteremtő és megőrző program keretében eddig 171 vállalkozást támogatott, összesen több mint 437 millió forinttal, segítve ezzel 1153 hódmezővásárhelyi munkahely megteremtését, illetve megtartását. Az Imerys Magyarország Tűzállóanyaggyártó Kft. kerámiagyártáshoz szükséges égetési segédeszközöket állít elő; szinte teljes termelését exportálja, legnagyobb piaca Német- és Franciaország. A vállalkozás árbevétele a válság előtt meghaladta az 5 milliárd forintot, a fejlesztéseknek és kapacitásbővítésnek köszönhetően idén várhatóan sikerül újra megközelíteni ezt a szintet. A párizsi központú, tőzsdén jegyzett Imerys-csoport fő profilja az ipari ásványbányászat és -feldolgozás, éves bevétele mintegy 3,7 milliárd euró.

(MTI-fidesz.hu)